PO iztirjenju vlaka

Zaradi kerozina v podtalnici bi lahko na Obali razglasili omejitve v oskrbi z vodo

G.G./STA
27. 6. 2019, 06.25
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 06.31
Deli članek:

Po iztirjenju tovornega vlaka na progi Koper-Divača je ena glavnih skrbi ogroženost izvira Rižane, vira pitne vode za Obalo.

Bobo
Nesreča se je pripetila na območju rižanskega vodovoda.

V Rižanskem vodovodu so v sredo zagotovili, da je vsa voda v njihovem sistemu vodooskrbe pitna in varna, a se po torkovi nesreči pripravljajo na to, da bo del razlitega kerozina odtekel v podtalnico in bodo prisiljeni vodni vir izločiti. V družbi Rižanski vodovod so sicer že prekinili odjem vode iz samega zajetja, vodo pa zdaj zajemajo iz izredno nizkih ravni podtalnice, okrepili pa so tudi odjem iz iz sosednjih vodovodov v Sežani in hrvaškem Buzetu.

Začeli so tudi z monitoringom vode, da bi se ob onesnaženju izvira Rižane in podtalnice takoj odzvali. V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju namreč ni časa in možnosti za sanacijo, je pojasnila Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane spremljanje, kako hitro in v kolikšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane.

Po njenih besedah bo ta vodni vir zelo verjetno ogrožen dlje časa, v primeru njegove izločitve ob onesnaženju pa bi v Rižanskem vodovodu na Obali razglasili izredne razmere v vodooskrbi, kar bo na vrhuncu turistične sezone pomenilo tudi nekatere omejitve pri sami oskrbi.

Promet naj bi stekel v petek

Tudi v luči te nevarnosti si bo prizorišče nesreče danes ogledal okoljski minister Simon Zajc, pristojni pa bodo medtem predvidoma nadaljevali tudi ugotavljanje dejstev same nesreče. Človeška napaka je sicer izključena, kaj natančno je iztirjenje povzročilo, pa še ni jasno. Skoraj gotovo bo stekla že tudi obnova poškodovane proge.

Luka Koper in logistične družbe se medtem soočajo z izzivom, kako blago s 35 tovornih vlakovnih kompozicij, ki čakajo na pot proti notranjosti države, in številnih vlakov, ki so na poti v Koper obstali na železniškem omrežju, čim prej spraviti do končnih kupcev oz. v koprsko pristanišče.

Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo promet po tej ključni prometni žili stekel v petek, a v vmesnem obdobju je pričakovati povečan promet tovornjakov po že tako obremenjenih slovenskih avtocestah.