NEVLADNIKI

Okoljevarstveniki: »Šarec naj ne govori preko palca«

Luka Tetičkovič
19. 6. 2019, 19.20
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 10.07
Deli članek:

Predsednika vlade Šarec je pozval k prevetritvi tega, katera okoljevarstvena organizacija deluje v javnem interesu in katera ne.

sta
Marjan Šarec

Premier Marjan Šarec je v ponedeljek odgovarjal na poslanska vprašanja glede ustavljanja projekta Hidroelektrarne Mokrice, ki jo je tik pred začetkom gradnje s pritožbo na upravno sodišče ustavila organizacija s šestimi člani Društvo za preučevanje rib. Šarec je odgovoril, da bi moralo ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pripraviti zakonodajo, s katero bi prevetrili organizacije, ki delujejo v javnem interesu, in tiste, ki ne.

Bobo
Premier je držal obljubo, da na Muri ne bo elektrarn, blokiranje gradnje HE Mokrice na spodnji Savi pa je bila kaplja čez rob.

Omenjene organizacije nismo uspeli priklicati za odziv, smo pa zabeležili več odzivov okoljevarstvenikov s statusom delovanja v javnem interesu. Priznavajo, da so med okoljevarstveniki tudi gnila jabolka, a s Šarčevimi generalizacijami ni bil prav nihče zadovoljen.

Prav vsi so nas opozorili, da so dolžni MOP vsako leto predložiti letni načrt delovanja in še kup dokumentov, da pridobijo ta status in lahko posledično sodelujejo denimo v postopkih za izdajo okoljevarstvenih dovoljenj. Organizacije so torej pravkar bile prevetrene, Šarec naj torej ne govori preko palca, smo izvedeli.

Pravkar so jih prevetrili

»Status delovanja v javnem interesu lahko pridobijo organizacije, ki izkazano delujejo strokovno in kvalitetno, pri čemer o svoji strokovnosti in kvaliteti ne odločajo same, temveč ministrstvo za okolje. Preverjanje poteka vsako leto znova, postopki za pridobivanje in ohranjanje statusa pa so transparentni ter določeni z zakonom. Podoben postopek velja tudi naravovarstvene organizacije,« so opozorili v društvu za sonaraven razvoj Focus.

»Vključevanje v ustrezne upravne postopke je zakonska in legitimna možnost organizacij, ki imajo status delovanja v javnem interesu. V teh upravnih postopkih pa te organizacije ne odločajo, saj je za to zadolžena Agencija RS za okolje,« je še dodal Tomislav Tkalec iz Focusa.

Poskus odvzema vključevanja javnosti

»Te prevetritve so bile ravno opravljene, ne razumem, zakaj je potreben ta dodaten pritisk,« se sprašujejo tudi v Umanoteri. »V resnici ne gre za prevetritev, ampak za poskus odvzema legitimnega mehanizma vključevanja javnosti v nekatere postopke,« meni Jaka Kranjc iz društva Ekologi brez meja.

»Poziv razumemo kot floskulo in nepoznavanje zakonodaje, saj so za pridobitev tega statusa s pravilnikom že določeni strogi kriteriji,« dodaja Kranjc.

»Eko krog s tem nima problema. Naredili smo na tisoče ur v javno dobro, tako da nas to niti malo ne skrbi. Bi bilo pa super, če bi predsednik vlade konkretiziral probleme, ne pa da reče to tako preko palca. Dokler tega ne konkretizira, nimam potrebe, volje in časa, da to komentiram, saj imamo dovolj drugega resnega dela,« je kritičen tudi Uroš Macerl iz društva Eko krog. 

Vlada RS
Okoljevarstveniki pravijo, da argumentirano sodelujejo pri izdaji dovoljenj, a v končni fazi odloča ARSO. Na fotografiji Šarec s pripadniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost

Niti minister niti premier nista pristojna za to

»Smatram, da se predsednik vlade lahko odzove na način, kot se je, če pa gledamo dolgoročno, pa verjetno ni bil najbolje razumljen. V vsakem primeru pa ne more ministru nalagati, komu naj odvzame ta status. Za to so komisije. Te ocene ne more delati niti minister niti predsednik vlade,« meni Karel Lipič iz Zveze okoljskih gibanj.

Odgovorili so nam tudi v Društvu za preučevanje rib Slovenije, kjer pojasnjujejo, da nimajo šest članov, temveč 21. Njihov odgovor objavljamo v celoti:

»V družbi - zlasti s strani dela politike, dela medijev in tudi lobijev  v energetiki se v zadnjem času širi nestrpnost, usmerjena proti nevladnim organizacijam na splošno.  Na okoljskem področju, kjer deluje tudi DPRS, opravljamo nevladne organizacije zelo pomembno vlogo, saj smo pogosto edini braniki našega skupnega okolja in dobrobiti ljudi, živali in narave. To so nam v več primerih potrdila tudi sodišča, ki so na podlagi postopkov, ki smo jih sprožili, ugotovila nezakonito delovanje državnih služb, denimo ARSA.

Mi nimamo nič proti preverjanju izpolnjevanja pogojev za določene statuse, ker to smo dolžni početi vsako leto oz. od letos naprej na dve leti. Upamo, da njegove izjave niso v duhu krčenja prostora civilnih iniciativ na katere opozarjajo nevladniki iz Madžarske (http://www.dprs.si/sl/122-posvet-krcenje-prostora-civilne-druzbe.html). Premier pa zagotovo išče krivca oz. vzrok za probleme na napačnem mestu. Problem so investitorji, ki se poskušajo izogniti izpolnjevanju zakonskih pogojev in ki pogosto pritiskajo na državne institucije. Tudi zato je danes toliko nesreč s hudimi vplivi na okolje, zaradi nezaupanja v državne institucije in politiko pa toliko novih civilnih iniciativ. Sodelovanje javnosti jasno nalaga Aarhuška konvencija in Slovenija tukaj ni nikakršna izjema. Šarec tudi predlaga, da bi morda vsem v Sloveniji za en teden odvzeli elektriko "in bi se kdo zamislil". Predsednik vlade si take izjave ne bi smel dovoliti. Ali bi si upal narediti poskus, da vsem za en teden odklopi pitno vodo?«