Migranti

Gorišniški policisti: »Stanje je skrb vzbujajoče«

Eva Milošič / Štajerski tednik
22. 6. 2019, 16.00
Deli članek:

Policisti Policijske postaje Gorišnica so imeli tudi lani obilo dela z obravnavo nelegalnih prehodov državne meje z Republiko Hrvaško. Kaj so pri tem ugotovili do zdaj in s kakšnimi težavami se spopadajo?

OM
Največ ilegalcev prihaja iz Afganistana, Irana, Sirije, Iraka, Pakistana, Indije in Izraela.

Na območju gorišniške policijske postaje (to zajema občine Cirkulane, Gorišnica in Zavrč) so lani obravnavali 143 oseb, ki so državno mejo prestopile nelegalno. Med migranti so prevladovali samski mlajši moški, a so mejo prečkali tudi ženske in otroci. Policisti so tako lani med njimi našteli 12 mladoletnih in 14 otrok. Tujim varnostnim organom so izročili 55 oseb, ostali migranti so zaprosili za mednarodno zaščito ali pa so imeli dovoljenje za bivanje v Evropski uniji.

Migranti prečkajo mejo organizirano

»Za večino primerov je bilo ugotovljeno, da gre za organizirano prehajanje zunanje schengenske meje v skupinah,« navaja lansko policijsko poročilo. Dalje lahko beremo: »Obravnavani so bili primeri prevoza oseb do meje, kjer so jih pomočniki odložili, nato pa peš po gozdovih in njivah prestopili meje in tam počakali nadaljnji prevoz ali pa so se po njih vrnili isti prevozniki. Največ primerov nedovoljenih prestopov meje je bilo izvedenih peš.« Različni prevozniki so v nekaterih primerih uporabili na Hrvaškem najeta vozila (rent-a-car). Med prevozniki migrantov so bile tudi osebe, ki so v EU že imele status beguncev.

»Kot novi modus operandi je bilo ugotovljeno tudi, da so bili prevozniki predhodno podrobno seznanjeni z relacijo prevoza, pri čemer niso več uporabljali navigacij in mobilnih aplikacij, saj pri dokazovanju kaznivega dejanja oziroma ugotavljanju poti nedovoljenega prevoza tega ni bilo več možno ugotavljati,« so še pojasnili gorišniški policisti.

Več kot tri četrtine obravnavanih primerov nedovoljenih prehodov meje so policisti obravnavali na prehodnih mestih Meje–Zlogonje in Paradiž–Zalužje.

Migranti vse bolj silijo na haloško mejo

Pomočnik komandirja PP Gorišnica Igor Belšak je na zadnji seji završkega občinskega sveta priznal: »Lahko rečem, da je stanje skrb vzbujajoče, čeprav politika in vsi drugi govorijo, da ni. Res pa občani tega ne čutijo. Na Primorskem in Dolenjskem so okrepili sile varovanja državne meje. Tokovi migracij se zato preusmerjajo tja, kjer meja ni tako varovana ...«

Policisti zato že razmišljajo o namestitvi nočnih kamer ali celo zapornic na ključnih prehodih (na primer na Mejah), saj je z razpoložljivimi patruljami stanje na terenu praktično nemogoče nadzorovati.

»Ko deževnika presekaš, nastaneta dva«

Policistom pri delu sicer pomagajo tudi pomožni policisti in vojaki, je razkril Belšak: »Vojaki varujejo postopke policistov, drugih pooblastil nimajo. Res pa se tujci bolj kot policije bojijo vojske.« Poudaril je še, da policisti lovijo predvsem sprevajalce, ki pa jih je seveda težje najti kot migrante: »Gre za člene v verigi, podobno kot pri deževniku: ko ga presekaš, nastaneta dva ...«