Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v četrtek zaslišala odstavljenega poveljnika poveljstva sil Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič, pričanje in tudi dokumentacija ministra za obrambo postavljata na laž.

Erjavec je namreč kot razlog za odstavitev Škerbinca navedel, da ta ni spoštoval navodil glede nočnega streljanja na Počku. Iz poročila o izvajanju aktivnosti na Počku, ki ga je Erjavcu poslala načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc, pa po Mahničevih besedah izhaja, da je SV dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču. Med drugim v poročilu namreč piše: "Tudi v primeru vaje Sokol je potekalo načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter nenazadnje samo izvajanje aktivnosti na vadbišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani vlade in ministrstva za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil."

Šarec je danes na vprašanje, kako komentira takšne ugotovitve ter ali ministra podpira, dejal, da bosta morala Erjavec in ministrstvo za obrambo zadeve pojasniti. Spomnil je, da Erjavca čaka interpelacija, ter dodal, da bo o njej odločil DZ. Celotno zadevo sicer težko komentira, ker ga ni bilo zraven, je pa bral poročili, "ki sta bili dani s strani vojaško-obveščevalne službe". Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, "njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil", je še dejal.

Erjavec napoveduje, da bo z dokazi ovrgel tudi očitek o prekoračitvi pooblastil in nezakonitem delovanju Obveščevalno-varnostne službe ministrstva. Na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ključnih nalog ministrstva v tem mandatu, je dejal, da imajo oni drugačne informacije in da ne drži, da bi Škerbinc načelnico ščitil. Nasploh pa komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih po ministrovih besedah pomeni kršitev pravil vojaške službe.

Škerbinc je po Erjavčevem prepričanju svojo razrešitev spolitiziral. Razrešitev je bila povsem zakonita, saj jo dopušča zakon o obrambi, je poudaril Erjavec. V zvezi z očitki o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pa je povedal, da je ta v primeru zaslišanja Škerbinca in drugih pripadnikov SV zgolj izvajala svoje varnostne naloge.

Glede nočnega streljanja na Počku pa je povedal, da zanj poveljnik poveljstva ni imel odobritve. Kot je pojasnil, vladni načrt vaj v obrambnem sistemu sploh ni predvideval streljanja s težkimi, 120-milimetrskimi kalibri, niti podnevi, kaj šele ponoči.