Čustveno snidenje

FOTO: Izgubljeni sin po 40 letih znova v objemu družine

S.R.
14. 6. 2019, 10.09
Posodobljeno: 14. 6. 2019, 10.15
Deli članek:

Tajna služba je pred več kot 40 leti ugrabila njegova starša, Javier je zdaj končno izvedel, kdo je, in prvič v življenju objel svojega strica. Starša sta bržkone že mrtva.

Reuters
Javier je prvič objel strica Roberta.

Pisalo se je leto 1977, ko sta v argentinski prestolnici Buenos Aires izginila Juan Manuel Darroux in takrat noseča Elena Mijalchuk. Javier Darroux Mijalchuk je bil takrat star komaj štiri leta, Juan Manuel in Elena pa sta bila njegova starša. Pozneje ga je posvojila družina, ki pa ni poznala njegovega ozadja, zato je Javier odraščal brez vedenja, da so mu biološka starša odpeljali agentje argentinske tajne službe. A globoko v njemu je nenehno nekaj tlelo, pred nekaj leti pa je posumil, da živi pod »lažno« identiteto in da se v ozadju skriva nekaj precej bolj zapletenega. 

Reuters
Javier in Roberto s fotografijama Juana Manuela in Elene.

Stopil je v stik z organizacijo za človekove pravice Grandmothers of the Plaza de Mayo, ki se med drugim ukvarja z iskanjem otrok argentinskih disidentov, ki so bili umorjeni ali prisilno odstranjeni in izgnani med vojaško diktaturo med letoma 1976 in 1983. Organizacija si prizadeva, da bi te otroke ponovno združili z biološkimi starši, v kolikor so ti še živi. Analiza DNK je pokazala, da je Javier eden teh otrok, danes poroča BBC. Organizacija je tako do tega trenutka identificirala že 130 izginulih, pozabljenih in izgubljenih otrok argentinskih političnih disidentov.

Reuters
Javier Darroux Mijalchuk

Javier pa na žalost ni našel svojih staršev, a je vsaj izvedel, kdo je njegova družina, ter se prvič srečal s stricem Robertom Mijalchukom, ki je nečaka po lastnih besedah iskal zadnja štiri desetletja. Javier zdaj pravi, da bo poskušal izvedeti več informacij o svojih starših. Vojaška hunta je v tistem obdobju umorila približno 30.000 ljudi, med njimi pa sta bržkone tudi njegova starša.

Reuters
Javier je prvič objel strica Roberta.