Nepravnomočno

Zapor zaradi kraje nakita, denarja in suhe salame

S.S.
26. 5. 2019, 08.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so sodbe slišali Niko Šarkezi, Željko Veselič in Senad Kosec, ki so se na zatožni klopi znašli zaradi kraje nakita in denarja, pa tudi suhe salame.

Samo Strel
Obtoženi od leve proti desni: Miloš Grm, Niko Šarkezi, Senad Kosec in Željko Veselič.

Fantje so 11. novembra lani na območju Sostra v Ljubljani vlomili v dve stanovanjski hiši ter odnesli več kosov nakita in denar, med ukradenimi rečmi pa se je znašla tudi suha salama v vrednosti deset evrov.

Z »nadaljevanim kaznivim dejanjem velike tatvine« so povzročili za približno dva tisoč evrov škode, prijeli pa so jih med begom, ko naj bi si Veselič in Kosec na grbo nakopala še očitek poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Po navedbah tožilstva je Kosec, ki je vozil, z avtom zapeljal proti enemu od kriminalistov, da je moral odskočiti, ter potem še trčil v dve policijski vozili in enega od policistov lažje poškodoval. Veselič pa menda ni ubogal ukaza policista, naj izstopi iz avta, temveč se je uprl in začel brcati naokoli.

Krivda vsem dokazana

Veselič in Kosec sta tatvini priznala, ne pa tudi upiranja policistom, medtem ko je Šarkezi trdil, da ga na »kraju zločina« sploh ni bilo. Kakorkoli. Veselič je bil za kraje obsojen na leto in tri mesece zapora, za poskus preprečitve uradnega dejanja na deset mesecev zapora oziroma na enotno kazen dve leti in tri mesece zapora. Tudi Koscu so sodniki prisodili enotno kazen dve leti in tri mesece zapora oziroma leto in mesec zapora za kraje, za poskus preprečitve uradnega dejanja pa leto in tri mesece zapora. Šarkezi pa je bil za veliko tatvino obsojen na leto in dva meseca zapora.

Priprti zaradi ponovitvene nevarnosti

Sodnik Tomaž Bromše je vsem tudi podaljšal pripor do pravnomočnosti zaradi ponovitvene nevarnosti, oprostil pa jih je plačila stroškov postopka. Na zatožni klopi se je v taisti zgodbi znašel tudi Miloš Grm, ki pa je očitek velike tatvine priznal že februarja na predobravnavnem naroku in sprejel ponudbo tožilstva: ob preklicu trimesečne pogojne enotno kazen eno leto in devet mesecev zapora. Oškodovancem je bila večina nakradenih predmetov že vrnjena, sicer pa jih je sodišče s premoženjskopravnimi zahtevki napotilo na pot pravde.