Mesto predsednika

Začel se je oster boj: pet kandidatov si želi naslediti Thereso May

A.S./STA
25. 5. 2019, 19.17
Posodobljeno: 25. 5. 2019, 19.19
Deli članek:

V britanski konservativni stranki se napoveduje oster boj za mesto predsednika, ki bo nasledil Thereso May ne le na čelu stranke, ampak tudi na premierskem položaju. Do danes je kandidaturo napovedalo že pet interesentov, poroča britanski BBC.

Arhiv Svet24
Theresa May

Peti iz vrst torijcev, ki je vstopil v igro, je postal minister za zdravje Matt Hancock. Pred njim so namen kandidirati izrazili že zunanji minister Jeremy Hunt, minister za mednarodni razvoj Rory Stewart, nekdanji zunanji minister Boris Johnson ter nekdanja ministrica za delo Esther McVey.

Mayeva je v petek napovedala svoj odstop s čela stranke s 7. junijem. Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, postopek izvolitve novega vodje pa se bo začel teden po njenem odstopu.

Hanckock je ocenil, da nima smisla postati premier, če nisi jasen glede tega, čemu se je treba v pogajanjih odpovedati za dosego drugih ciljev, denimo suverenosti za dostop do trga. Stewart je medtem politike pozval, naj odkrito povedo, kakšno je njihovo stališče do brexita. Kritičen je bil do Johnsona, ki se po njegovem zavzema za izstop brez dogovora.

Večina strokovnjakov vidi Johnsona kot favorita

Johnson je medtem na gospodarski konferenci v Švici v petek menil, da bo imel novi voditelj priložnost stvari zastaviti drugače. "EU bomo zapustili 31. oktobra, z dogovorom ali brez. Pot do dobrega dogovora je, da se pripravimo na izstop brez njega," je dodal.

Profimedia
Boris Johnson

Večina strokovnjakov sicer Johnsona vidi kot favorita, sledita mu nekdanji minister za brexit Dominic Raab ter minister za okolje Michael Gove. O vstopu v tekmo naj bi sicer razmišljalo še vsaj kakšnih deset kandidatov iz vrst konservativcev.