Najvišje plače

Vojaški piloti krepko prehiteli zdravnike

Žiga Kariž
23. 5. 2019, 06.50
Deli članek:

Na seznamu najbolje plačanih javnih uslužbencev v Sloveniji običajno kraljujejo zdravniki, toda januarja so najbolj visoko leteli vojaški piloti.

slovenska vojska
Piloti vojaških helikopterjev so se zavihteli na vrh plačne lestvice.

Ministrstvo za javno upravo prek portala OPSI (Odprti podatki Slovenije) javnosti omogoča vpogled v različne podatke, povezane z delom javne uprave. Med drugim si lahko vsak mesec ogledamo tudi mesečne prihodke 50 najbolj plačanih javnih uslužbencev. Glede na veljavno ureditev bi tam pričakovali ljudi, ki spadajo v najvišji, 65. plačni razred, za katerega je določena bruto osnova brez dodatkov 5419,54 evra. V ta razred spadajo predsednik republike, predsednik vlade, državnega zbora, vrhovnega in ustavnega sodišča. A kot vsak mesec jih boste na seznamu iskali zaman.

Plače zletele v nebo

Večino mesecev na seznamu kraljujejo zdravniki, bodisi ker zasedajo več delovnih mest bodisi zaradi velikega števila nadur ali pa izplačila zaostalih plač. Toda januarja je na seznamu prišlo do spremembe. Med prvimi 10 najbolje plačanimi uslužbenci je tako kar šest vojaških pilotov. Najbolje plačani je januarja dobil kar 14.318,2 evra bruto plače, njegova kolega pa 14.044,78 evra in 13.578,74 evra.

sta
Zaradi velikih obremenitev, stalne pripravljenosti ter ogromne količine opravljenih nadur so piloti prejeli višje plače.

Podroben izračun

Slovensko vojsko smo povprašali, kako so si piloti prislužili tako visoke zneske, in v odgovor dobili zelo podroben izračun, ki je bil pri vseh precej podoben, zato predstavljamo le podrobnosti izračuna plače tistega, ki je prejel najvišji dohodek. Torej bruto znesek 14.318,20 evra je prejel pripadnik, razporejen na dolžnost višji častnik prvi pilot, v nazivu podpolkovnik, v 15. polku vojaškega letalstva. Njegova formacijska dolžnost je uvrščena v 45. plačni razred in je bila zvišana za 20 odstotkov zaradi povečanega obsega dela in dodatnih obremenitev (59. člen ZSSloV), za plačne razrede, za dodatek za stalnost in za dodatek za delovno dobo. Bruto mesečna osnova za januar je na podlagi naštetega znašala 5089,43 evra. Pri dodatkih za december 2018 mu je bil izplačan še dodatek za stalno pripravljenost na domu (82 ur), uspešnost na podlagi 3. odstavka 59. člena ZSSLoV v višini 19 odstotkov, 802,66 evra ter presežne opravljene in neizkoriščene ure za obdobje od 1. julija. do 31. decembra 2018, ki so se obračunale kot nadure. Dvesto sedem ur dodatno opravljenih ur je tako naneslo še dodatnih 7329,52 evra. Skupaj je pilot prejel 14.318,20 evra bruto oziroma 6968,81 evra neto.

STA
Piloti so vedno bolj aktivni pri nujnih prevozih.

Piloti helikopterjev v stalni pripravljenosti

Visoko število nadur pilota ne preseneča. Piloti vojaških helikopterjev so namreč v stalni pripravljenosti zaradi potreb reševanja v gorah ali zaradi nujnih medicinskih prevozov. Podatki kažejo, da so samo letos februarja dežurne posadke letalstva Slovenske vojske (SV) v reševalnih akcijah posredovale 58-krat. Sodelovale so pri 13 reševanjih v gorah, 42-krat so poskrbele za nujne helikopterske prevoze, dvakrat prepeljale inkubator in sodelovale pri gašenju požara na območju južnoprimorske regije.