Donald Trump

Ne bo več sodeloval z njimi, če ga ne bodo nehali preiskovati

J.P./STA
22. 5. 2019, 21.46
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes odvihral iz sestanka s kongresnimi demokrati glede investicij v infrastrukturo in naznanil pred novinarji, da z demokrati ne bo več sodeloval o ničemer, dokler ga ne bodo nehali preiskovati. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je pripomnila, da moli za Trumpa in ZDA.

Reuters
Donald Trump

Trumpovo obnašanje kaže, da so se analitiki morda motili, ko so menili, da provocira demokrate, naj proti njemu uvedejo postopek odstavitve, ker ga bodo izgubili in utrpeli politične posledice. Impeachment z vsemi preiskavami ga kot kaže resno skrbi.

Pritisk na vodstvo demokratske stranke, da v predstavniškem domu začne postopek odstavitve s položaja se povečuje iz dneva v dan, ker Trump skuša skuša blokirati preiskave njegovih financ, poslov in postopkov v času preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Trump je vsem nekdanjim in sedanjim sodelavcem v vladi prepovedal udeležbo na kongresnih zaslišanjih in demokrati iz tega ne morejo potegniti drugega sklepa, kot da gre za blokado ustavnih pooblastil kongresa za nadzor izvršne oblasti.

"Soočamo se z največjim prikrivanjem dejstev v ameriški zgodovini. Če bodo preiskave privedle do impeachmenta, potem pač bodo," je izjavil vodja večine predstavniškega doma Steny Hoyer iz Marylanda. Kolega iz Južne Karoline Jim Clyburn pa je pozval k previdnosti in menil, da bo večina demokratov podprla impeachment, vendar še ne v tem trenutku.

Ali ga je strah, da bodo preiskave kaj odkrile, ali pa mu gredo le na živce, ker ga po nedolžnem nadlegujejo, ni več pomembno. Izjava Pelosijeve o molitvi za Trumpa in za ZDA kaže na njeno nemoč, obenem pa, da se sooča z dejstvom, da je impeachment neizogiben, kljub temu da senat pod republikanskim vodstvom ne bo odstavil predsednika.

Trumpa naj bi zjutraj posebej razbesnela njena izjava, da skuša pod preprogo pomesti nepojasnjena vprašanja glede ruske preiskave. Najprej je objavil nekaj tvitov, nato pa demonstrativno odkorakal s sestanka o infrastrukturi in novinarjem razglasil, da se ne gre več, dokler ga ne bodo pustili pri miru.

Dvorezen meč

Večina demokratskih članov kongresa se zaveda, da je impeachment dvorezen meč, vendar pa je vse več tistih, ki predlagajo, da začnejo postopek, ni pa nujno, da ga končajo do volitev 2020 s čimer bi Trumpu preprečili zmago v senatu, sebi pa utrdili pravni položaj na sodiščih, ki morajo odločati v poplavi sporov glede zavračanja uradnih pozivov na zaslišanja.

Pelosijeva je doslej te pobude zavračala s pragmatično ugotovitvijo, da je s političnega vidika bolje imeti preiskave petih odborov, kot pa le enega samega, kar je v primeru impeachmenta odbor za pravosodje. Takšno politično telovadbo pa ji razgreta demokratska baza vse bolj zameri in se bo morala odločiti.

Pelosijeva vidi ankete, ki se sicer počasi premikajo v prid impeachmentu, vendar pa ga večina Američanov še vedno zavrača. Brez podpore republikancev je zadeva politično tvegana, doslej pa se je med njimi za postopek impeachmenta zavzel le kongresnik iz Michigana Justin Amash, ki so ga kolegi na čelu s Trumpom zaradi tega ostro napadli.