Slepi naboji

Interpelacija proti Erjavcu je vložena

G.G./STA
10. 5. 2019, 15.07
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 19.34
Deli članek:

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca.

Bobo
Karl Erjavec se ne boji interpelacije.

Predsednik vlade Marjan Šarec je prejel poročilo ministra za obrambo o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca ter ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja. Šarec je tako prepričan, "da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije".

Očitke Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Žana Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe OVS ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi nezakonite razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca.

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Kazenska ovadba zaradi obrekovanja

V podrobni obrazložitvi je spomnil na poročanje medijev o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenki Ermenc. 3. aprila je po Mahničevih navedbah OVS na poveljstvu sil začela zasliševanja poveljnika poveljstva in pripadnikov SV, na tej podlagi pa je bil, tako Mahnič, Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije.

Skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na OVS opravila nadzor. Direktor Dejan Matijevič jim je povedal, da je OVS začela z aktivnostjo na podlagi ustnega naročila ministra, direktor pa je ustno naročil OVS, kaj naj naredi. Pri tem se je skliceval na prvo alinejo 32. člena zakona o obrambi, je pojasnil Mahnič. "S tem sta minister in Matijevič kršila zakon, ker na podlagi te alineje varnostniki ne morejo izvajati takšnih nalog, kot so jih," je povedal in ocenil, da minister zavaja, ko govori, da so govorice ogrožale varnost načelnice Generalštaba.

Večina strank je še previdnih pri opredelitvi glede interpelacije ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je danes vložila SDS, saj jo želijo preučiti. Tako so napovedali tudi v NSi in koalicijski SAB. Je pa podporo interpelaciji že danes napovedal prvak SNS Zmago Jelinčič ter izrekel še nekaj dodatnih kritik glede ministra za obrambo.

Če bi to želeli pravilno izvesti, bi Ermenčeva po Mahničevem mnenju morala podati kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi obrekovanja. Na tej podlagi bi lahko kriminalisti OVS pričeli z zbiranjem obvestil.

Zapletal se in lagal

Med drugim je pojasnil tudi sklepe Knovsa, ki so obremenjujoči za Erjavca. Ob tem je Mahnič opozoril zlasti na sklep, da se Knovs strinja z vodstvom OVS, da v tem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost. Te pa po Mahničevih navedbah nikakor ne smejo izvajati varnostniki OVS.

Minister se je po Mahničevih navedbah tudi zelo zapletal in lagal javnosti glede razlogov za razrešitev Škerbinca. Spomnil je na na izjave o domnevnem neprimernem govorjenju o Ermenčevi ter nočno streljanje na Počku. Prav tako je minister po poslančevih ocenah lagal, ko je trdil, da nima poročila OVS.

Po poslančevih ocenah je Erjavec s tem, ko je Škerbinca razrešil brez obrazložitve, kršil navodila o pooblastilih za imenovanje in razrešitev v SV. Ta v drugem členu določajo, da načelnik Generalštaba SV predlaga ministru za obrambo s pisnim obrazloženim predlogom imenovanja in razrešitve poveljnikov in njihovih namestnikov, ki jih v skladu z zakonom imenuje in razrešuje minister.

Interpelacija ministra za obrambo Karla Erjavca je prva interpelacija zoper katerega od članov aktualne vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki je zaprisegla 13. septembra lani. Je tudi tretja interpelacija obrambnega ministra v zgodovini. Erjavec je sicer interpelacijo prestal že leta 2016, tedaj v vlogi zunanjega ministra.

Mahnič je spomnil še na določilo zakona o obrambi, ki govori o imenovanju in razreševanju poveljnikov na podlagi službenih potreb. Po njegovem prepričanju bi bil lahko Škerbinc razrešen izključno iz tega razloga.

Nočno streljanje

Prav tako Mahnič ministra sprašuje, kako je podal usmeritve vlade glede prepovedi nočnega streljanja na Počku. Te bi moral Generalštabu SV podati pisno, je prepričan Mahnič, ki opozarja, da tega ne more načelnici naročiti na kosilu ali na kavi. "Minister je lagal in zavajal javnost, tudi poslance, večkrat spreminjal svoje navedbe in za različne medije podajal različne zgodbe," je opozoril poslanec.

Razkroj Slovenske vojske

Če premier Marjan Šarec Erjavcu morda verjame v primeru OVS, pa Mahnič težko verjame, "da lahko Šarec požre laganje in zavajanje poslancev, politikov, novinarjev, javnosti in vseh drugih, vključno s predsednikom vlade". Prepričan je, da so očitki Erjavcu bistveno hujši kot drugim nekdanjim ministrom, ki so to vlado že morali zapustiti.

Mahnič tudi ugotavlja, da se z Erjavcem pospešeno nadaljuje razkroj SV: "Erjavec je sinonim za izgubo morale v SV, odhod pripadnikov, je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od zavezništva." Kljub temu, da se minister za zunanje zadeve Miro Cerar po Mahničevem mnenju trudi, da bi bila zunanja politika Slovenije v skladu z njeno deklaracijo, "Erjavec dela vse za to, da ne bi izpolnil zavez, ki sta jih zaveznikom dala nekdanja premierja Alenka Bratušek in Cerar".

Oster je bil tudi do ukrepa Erjavca, ki je Sindikatu vojakov Slovenije, ki je pozval k interpelaciji, odpovedal pogodbo. Sindikalna organiziranost je pri nas zagotovljena z ustavo, je dejal Mahnič in ocenil, da je Erjavec s tem kršil vse pravne in druge standarde države ter sodobne družbe.