RAZREŠITEV PRED POROČILOM

Minister Erjavec se javnosti spet debelo laže

Luka Tetičkovič
10. 5. 2019, 19.30
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 19.33
Deli članek:

Karl Erjavec je odstavil poveljnika Mihe Škerbinca zaradi domnevnih klevet, ko preiskava obveščevalcev sploh še ni bila zaključena. V poročilu naj zdaj ne bi pisalo nič obremenilnega.

STA
Pravo rušenje ministra Erjavca pa naj bi se začelo po evropskih volitvah, ko naj bi mu NSi spet podkurila zaradi prisluhov v aferi arbitraža.

Drami na ministrstvu za obrambo (Mors) ni videti konca. Potem ko so po zgolj dveh mesecih od prevzema položaja aprila nenadno razrešili poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbinca, se je izkazalo, da je obrambni minister Karl Erjavec lagal. In to vsaj dvakrat.

Škerbinca je po krivem obsodil nevestnega dela zaradi nočnega streljanja na Počku, ki ga je sam ukazal s podpisom posebnega tehničnega sporazuma z ameriško vojsko, ki predvideva tudi nočno streljanje s 120-milimetrskim topom. Vojaki in Škerbinc so torej le izpolnjevali ukaz, Škerbinc pa pri tem na Erjavčeve očitke glede glasnih protestov sosednje občine Postojna odgovarja, da je izkazal posebno skrb usklajevanju z lokalno skupnostjo, s topovi pa povrhu niso streljali po 23. uri.

Pred tem ga je Erjavec obtožil še klevetanja nadrejene načelnice generalštaba SV Alenke Ermenc. To naj bi mu povedala Obveščevalno-varnostna služba (OVS) Morsa, potem ko ji je dal ustno navodilo, naj vohlja za Škerbincem. Tudi tukaj je deloval po kavbojsko, saj takšnega navodila sploh ne bi smel podati ustno.

Predvsem pri ščuvanju preiskovalcev je Erjavec odprl pandorino skrinjico, saj je Škerbinca razrešil cel teden, preden je OVS zaključila preiskavo, zdaj pa naj poročilo OVS ne bi pritrjevalo Erjavčevim razlogom. »Pri njegovi (Škerbinčevi, op. p.) izjavi ni bilo nič narobe, kar so obveščevalci ugotovili. Erjavec pa poskuša v medijih ustvariti impresijo, da je Škerbinc izjavljal neprimerne stvari,« trdi Gvido Novak iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS).

STA
Obveščevalci naj bi v poročilu ugotovili, da je Škerbinc častnikom le zagotavljal, da je z zdravjem načelnice generalštaba vse v najlepšem redu.

Poskuša se maščevati sindikatu

Erjavec pa se ne maščuje samo Škerbincu, temveč tudi SVS, ki ga obtožuje, da je poslance ščuval, naj zoper njega spišejo interpelacijo. Napovedal je namreč, da bo Mors odpovedal pogodbo s sindikatom, ker je prestopil mejo sindikalnega delovanja in posegel v politično.

»Pogodba še ni prekinjena in mislim, da tudi ne bo, saj za to ni razloga,« je prek telefona ocenil Novak, »mi smo le zaščitili svojega člana brigadirja Miho Škerbinca in opozorili na nepravilnosti ministra pri izjavah glede streljanja na Počku ter razrešitve in vsega, povezanega z njo.«

Premestili so ga v neobstoječo formacijo

Škerbinc je v ugovoru zoper razrešitev navedel še, da razrešitev na podlagi 45. člena zakona o obrambi ni utemeljena, saj ni bilo službenih potreb po razrešitvi s pozicije poveljnika poveljstva niti za premestitev na novo dolžnost. Neuradno smo izvedeli, da so Škerbinca premestili v izmišljeno formacijo vojaške enote, ki sploh ne obstaja. Na to nedoločno mesto naj bi prerazporejali pripadnike SV, za katere ne vedo, kam bi jih dali.