Navedbe na seji Knovsa

Poslancu SDS očitajo izdajo tajnih podatkov

G.G./STA
10. 5. 2019, 12.56
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 18.13
Deli članek:

Pred vložitvijo interpelacije zoper ministra za obrambo Karla Erjavca je Obveščevalno varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo policiji naznanila poslanca SDS in podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Žana Mahniča.

Bobo
Žan Mahnič

Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj Mihe Škerbinca, so navedli le, da je "v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek".

Po informacijah STA Mahniču očitajo kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov.

Omenjeni člen zakona o kazenskem postopku govori o tem, da so vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni, ali če kako drugače zvedo zanje.

Na Twitterju se je medtem odzval predsednik Knovsa in predsednik NSi Matej Tonin. "Za resne institucije v demokratični in pravni državi je nespodobno, da preganjajo nadzornika, ki pri zakonitem nadzoru ugotovi nepravilnosti in jih predstavi javnosti. Kako naj bi torej Knovs vršil učinkovit civilni nadzor, če nepravilnosti ne sme javno predstaviti," sprašuje Tonin.

Zakon o obrambi pa med drugim govori o tem, da če obveščevalno varnostna služba ministrstva ali vojaška policija zazna oziroma odkrije kaznivo dejanje, storjeno izven ministrstva ali Slovenske vojske, o tem brez odlašanja obvesti policijo in ji zadevo preda v nadaljnji postopek.

Interpelacija zaradi zlorabe položaja?

Aprila je Knovs sprejel sklep, da ugotavljajo, da je minister Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišala 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a je tajno in ga zato ne razkriva.

Zadeva bo, kot kaže, očitno rezultirala v interpelaciji zoper ministra Erjavca, ki jo bo danes predvidoma vložila SDS.

Mahnič je sicer že aprila ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je DZ spomladi 2015 razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar. Tudi tedaj je OVS zaradi uhajanja informacij podala ovadbo proti poslancu NSi Mateju Toninu, ki je kot član Knovsa v takratnem sklicu vodil nenapovedani nadzor na OVS, ki je pokazal na sporno ravnanje Vebra.

Na družabnem omrežju Twitter se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša. Med drugim je navedel, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, "sedaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru". Ne bo šlo, je opozoril Janša.

Zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal

"Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca, povedal poslanec Mahnič.

Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. "V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki se je izkazala za krivo," je pristavil.

Na Twitterju je še navedel, da je Matijevič predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. "Ker je Knovs sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito, in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal," je prepričan.