Sramotno

Vztrajajo pri znižanju pokojnin za obrtnike

Ž.K./STA
10. 5. 2019, 20.30
Deli članek:

Obrtniki, ki so več desetletij vplačevali denar v sklad, bodo ostali brez dela obljubljenih pokojnin, saj država zanje nima posluha.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sklad obrtnikov in podjetnikov mora znižati pokojnine zavarovancem, sicer bo zmanjkalo sredstev za mlajše člane poklicnega pokojninskega zavarovanja, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik uprave sklada Bojan Jean. Upa, da bo skupščina znižanje potrdila, ker je to po njegovem mnenju v danih razmerah najboljša možna rešitev. Vodstvo je na skupščini že predlagalo znižanje pokojnin za 30 odstotkov, a predlog ni dobil zadostne podpore. Nova skupščina, na kateri bodo znova odločali o tem predlogu, bo 13. maja. Pred vnovičnim odločanjem je Jean dejal, da je pokojnine treba znižati, »ker je država v letu 2016 refundacijo znižala s šestih milijonov evrov letno na 600.000 evrov, zato sredstev ni več dovolj«. Ker želi vodstvo sklada zagotoviti, da bodo pokojnine dobili tudi najmlajši člani, jih mora znižati, sicer bodo ti ostali brez pokojnin.

Vplačevali od leta 1956

Kljub znižanju pokojnin se bo sklad po njegovih besedah še dalje trudil pri državi doseči, tako s pogovori kot tožbami, da refundacija spet doseže šest milijonov evrov. Gre za predlog znižanja poklicnih pokojnin, ki jih je sklad uvedel leta 1956 za obrtnike, ki po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko zavarovanje. Sklad je poklicna zavarovanja prenehal tržiti leta 1996, medtem pa so obrtniki začeli vplačevati v državni pokojninski sistem. Viri za izplačilo pokojnin so premije, finančni prihodki oziroma lastna sredstva in refundacija države. Poklicno zavarovanje je dokladno zavarovanje, sredstva aktivnih članov pa so se sproti porabljala za aktivne člane. Sklad do devetdesetih let razen tekoče likvidnosti ni imel zbranih sredstev. Takrat je začel oblikovati rezervacije in do leta 2018 zbral 165 milijonov evrov sredstev. Če bi želel še naprej izplačevati pokojnine v današnji višini, bi moral imeti 237 milijonov evrov.

Nasprotujejo

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije predlogu znižanja pokojnin nasprotujejo in kot možno rešitev vidijo prenos teh zavarovanj na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Jean je dejal, da so do zdaj imeli več sestankov s predstavniki vlade, ki pa vztrajajo, da je trenutna zakonodajna ureditev ustrezna.