Na obisku

VIDEO: Puigdemont o ogroženosti Slovenije in drugih majhnih držav

Mihael Korsika
10. 5. 2019, 20.18
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 21.43
Deli članek:

Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont je nastopu ob začetku svoje uradne kampanje za evropske volitve v Ljubljani poudaril, da imajo Katalonci danes enake sanje, kot so jim imeli Slovenci leta 1991.

Bobo
Skupaj s še dvema nekdanjima katalonskima ministroma si je Ljubljano izbral za eno od prvih prizorišč kampanje pred evropskimi volitvami.

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont je tako v Ljubljani uradno začel kampanjo za evropske volitve. V slovensko prestolnico je sicer prišel na povabilo Foruma 21, ki ga vodi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Javni pogovor, ki je potekal v ljubljanskem mestnem muzeju, pa je povezoval evropski poslanec Ivo Vajgl (Desus).

Puigdemont trenutno živi izgnanstvu v Belgiji. Španska vlada ga je skupaj s preostalimi člani katalonske vlade odstavila le nekaj dni po referendumu o neodvisnosti Katalonije prvega oktobra 2017. Puigdemont se je skupaj z več nekdanjimi ministri pred pregonom nato zatekel v Belgijo. V Španiji je obtožen upora, vendar mu ne sodijo.

»Nekdanji novinar in župan Girone, danes predsednik stranke Klic, se lahko svobodno giblje po vsej Evropski uniji, razen v Španiji, kjer mu grozi visoka zaporna kazen zaradi bizarnih obtožb, povezanih z njegovim političnim delovanjem, zlasti s pripravo referenduma o neodvisnosti, ki je sicer mednarodno priznana pravica vseh narodov sveta,« pravijo v Forumu 21.

Sanje o neodvisnosti

V svojem uvodnem nastopu je nekdanji katalonski voditelj poudaril, da ne gre za njegov prvi obisk v Sloveniji. »Tukaj sem bil julija leta 1991. Bil sem priča vašemu postopku osamosvojitve, opazoval sem vaša prizadevanja za zgraditev svobodne dežele in sanje o priključitvi v Evropsko unijo,« je dejal Puigdemont. Po njegovih besedah gre za enake sanje, kot jih živijo Katalonci. Ob tem se je Slovencem zahvalil za podporo pri katalonskih prizadevanjih za neodvisnost.

»V Kataloniji gre za to, da se tam brani evropska demokracija in načela, na kateri temelji tudi Evropska unija,« je še opozoril. V današnji družbi po njegovi oceni največje tveganje predstavlja demokratična regresija, vrača se avtoritarizem, v vzponu je tudi državni nacionalizem. »Brez demokracije ni prihodnosti, majhne države pa ogrožajo velike,« je poudaril Puigdemont in dodal, da želijo zgraditi drugačno demokratično družbo s spremenjeno vlogo državljanov, ki bi imeli več vpliva na odločanje, saj danes napredek po njegovih besedah ni zagotovljen vsem.

»Naši glavni cilji so mir, svoboda, človekove pravice in boj proti podnebnim spremembam,« je ob zaključku svojega nastopa dejal Puigdemont in požel bučen aplavz.

Že pred njegovim nastopom je zbrane goste nagovoril evropski poslanec Ivo Vajgl. »Kdorkoli uporabi policijo ali sodišče, da bi ustrahoval in osramotil narod. Kdorkoli, ki misli, da z osramotitvijo politični voditeljev, kot so moji katalonski prijatelji, dolgoročno ni na pravi poti, saj je v konfliktu z zgodovino in tudi s sodobnimi demokratičnimi vrednotami,« je ocenil Vajgl. To je po njegovih besedah tudi razlog obiska nekdanjega katalonskega predsednika vlade v Sloveniji.

Po nastopu Vajgla in Puigdemonta je v ljubljanskem mestnem muzeju nekaj besed spregovoril tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Se je Rupel prišel le pokazat?

Še pred začetkom prireditve je varnostnik pripravil še dva dodatna stola v drugi vrsti, ko je do njega prišla neznana ženska in mu rekla: »Tukaj se ga ne bo nič videlo.« Na vprašanje varnostnika, koga, je sledil odgovor: »Ministra.« Zato je varnostnik stola namestil ob strani pred prvo vrsto. Z radovednostjo smo čakali, kdo vendarle je tisti minister, ki se ga mora videti na prireditvi, ko se je na stol usedel nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Slednji se med govorom gosta ni mogel zadržati, da ne bi brskal po svojem telefonu.