Begosumnost in ponovitvena nevarnost

Osumljenci ugrabitve Belokranjca v priporu

J.P./STA
10. 5. 2019, 19.49
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 19.56
Deli članek:

Vsem trem osumljencem sredine ugrabitve 79-letnega Belokranjca je preiskovalni sodnik danes po zaslišanju odredil pripor.

Boris Blaić
Mirko Moravac

V Beli krajini so v sredo ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustili, ugrabitelji pa naj bi pot nadaljevali v Italijo. Tri osumljence so danes popoldne s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je pripor odredil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca, ki so jih po dogodku prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo.

Tožilec Srečko Hočevar je za medije dejal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

Dogodek je razburil domačine, zaradi očitkov, da država premalo varuje mejo s Hrvaško pred nezakonitimi prehodi, pa je v soboto v Črnomlju napovedan protest. Zadeva je razgrela tudi predvolilno kampanjo pred volitvami v Evropski parlament. Policija, pristojni minister Boštjan Poklukar in predsednik vlade Marjan Šarec zagotavljajo, da Slovenija ostaja varna država in da se policija na nezakonite prehode meje primerno odziva.

Ni potrebe po protestih, policija obvladuje situacijo

Poklukar je danes v izjavi ob robu foruma obrti in podjetništva v Portorožu zatrdil, da policija obvladuje situacijo na meji s Hrvaško. Zato je prepričan, da "v tem trenutku ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu".

"Obžalujem, da je prišlo do takega kaznivega dejanja, vendar sem vesel, da se je srečno razpletlo. Slovenska policija je učinkovita in je skupaj z organi italijanske policije uspešno zaključila akcijo prijetja teh storilcev," je dejal Poklukar.

Prepričan je, da je Slovenija varna država in da sistem nacionalne varnosti deluje.

Hkrati je opozoril, da se Slovenija se v tem trenutku sooča s povečanim številom prehodov preko meje s Hrvaško. "V zadnjih dneh smo povečali aktivnosti policije in število enot Slovenske vojske v občinah, kjer so ilegalni prehodi meje pogostejši. V skladu s sporazumom ilegalne migrante policija tudi vrača Hrvaški. Menim, da v tem trenutku ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu, saj policija obvladuje situacijo," je dejal minister in dodal, da verjame v delo policije, "ki bo ob koncu preiskave podala izjavo in ustrezno ukrepala".