Planinska koča

Idejna zasnova narejena, Poljakinja še v sodni preiskavi

Mihael Korsika
20. 4. 2019, 07.15
Deli članek:

Gradnja nove planinske koče na Korošici v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki je pred letom in pol zgorela zaradi domnevne malomarnosti poljske turistke, naj bi po prvih ocenah stala od 700.000 do 800.000 evrov.

Kultivator
Koča je oziroma bo stala pod Ojstrico.

Kocbekov dom na Korošici je bil do zdaj že večkrat obnovljen in razširjen. Leta 2017 je Planinsko društvo Ljubljana Matica zaključilo dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma, v kateri so med drugim izvedli sanacijo kamnitih sten, vodotesnost fasade, dom so »oblekli« v pločevino in zamenjali notranjo opremo.

»V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov ter številne prostovoljne ure naših članov. In v trenutku je nevešča in neuka roka uničila to celovito delo,« so po nesreči poudarili v planinskem društvu. Teden dni po tem, ko so namreč zaključili montažo novih stranišč in namestitev sistema sončnih celic, so namreč ognjeni zublji popolnoma uničili kočo.

Špirit namesto vode

Koča je bila v času požara zaprta, medtem je bila v tako imenovani zimski sobi takrat 41-letna Poljakinja, ki živi na Hrvaškem, s svojima mladoletnima sinovoma. Po poročanju medijev je ženska našla plastenko s tekočino, za katero je mislila, da je voda, a je bil v špirit. Ženska je nameravala tekočino prekuhati na plinskem štedilniku, a je pri tem prišlo do vžiga. Še preden se je požar razplamtel, je ženski, ki jo je ogenj poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah, z otrokoma uspelo pobegniti na varno. Ognjeni zublji pa so kljub posredovanju gasilcev, ki jih je na prizorišče prepeljal helikopter, popolnoma uničili objekt.

Mihael Korsika
Uničena planinska koča na Korošici

»Dne 20. decembra 2018 je bila na Okrožno  sodišče v Celju vložena zahteva za preiskavo. Zadeva je še vedno v fazi preiskave na okrožnem sodišču,« nam je sporočil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl. Po naših informacijah je policija v preiskavi zaznala sum povzročitve splošne nevarnosti, za kar je v skladu s kazenskim zakonikom zagrožena kazen do pet let zapora.

Za novo kočo najmanj 700.000 evrov

Leto in pol po nesreči je predsednik Planinskega društva Celje Matica Franc Povše skupaj z arhitektom Rokom Bordonom na skupščini Planinske zveze Slovenije predstavil idejni projekt postavitve novega, modernega doma, ki se bo raztezal na dobrih 500 kvadratnih metrih površine.

Kultivator
Idejni projekt je delo celjskega arhitekturnega podjetja Kultivator.

V koči bo za planince na voljo 76 ležišč in tudi dva apartmaja za štiri osebe, kar ni ravno pogosto v slovenskih kočah. »Po prvih ocenah bo projekt stal nekje med 700.000 in 800.000 evri,« nam je razkril Povše.

Kultivator
Notranjost bodoče koče na Korošici.

Društvo je zdaj v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. »Če ga dobimo pravi čas, se bo gradnja začela že letos. Po  optimističnih napovedih bi lahko koča prve goste sprejela leta 2021,« ocenjuje Povše.

STA
Nekdanji Kocbekov dom na Korošici