Vučić je v govoru izključil možnost nadaljevanja dialoga o normalizaciji odnosov s Prištino, dokler bodo na Kosovu veljale visoke carine na blago iz Srbije. "Nič ne bomo storili, da bi (kosovske) Albance spodbudili k umiku carin," je še dejal Vučić, ki je tudi vodja vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Po njegovem prepričanju je napočil čas, da se kosovske oblasti začnejo vesti "normalno in civilizirano". Srbski predsednik je še menil, da ni normalno, da se v 21. stoletju uvajajo carine. Zatrdil je še, da si je Srbija že večkrat prizadevala za kompromis, a Albance po njegovih besedah zanima le, kako bi ponižali Srbijo.

V središče srbske prestolnice so prispeli podporniki Vučića iz vseh delov Srbije, okoli 7000 s Kosova, pa tudi iz Črne gore in Republike srbske. V rokah so držali srbske zastave in napise v podporo predsedniku. Shoda so se med drugim udeležili tudi premierka Ana Brnabić, zunanji minister Ivica Dačić in predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik. Srbskega predsednika pa je podprl še madžarski zunanji minister Peter Szijjarto

Brnabićeva je v govoru pohvalila "enotnost in moč" Srbije. Opoziciji pa je očitala, da nima načrta niti vizije, temveč si prizadeva zgolj razdeliti Srbijo.

shod, prihodnost srbije, beograd
Reuters
Shod v podporo Vučiću.

Odziv na protivladni protest

Množice podpornikov so se v prestolnico zgrinjale že od zgodnjega popoldneva, ko je Beograd doživel prometni kolaps. Središče mesta so sicer že v četrtek zaprli za promet. 

Vučič je pred shodom ocenil, da se bodo v Beogradu zbrali normalni in dostojanstveni Srbi. Dačić pa je dodal, da bo shod svetu poslal sliko o enotnosti. V zadnjih mesecih se je namreč širil napačen vtis o Srbiji kot državi nasilja, je dejal Dačić in s tem spomnil na protivladne proteste. 

Shod v podporo Vučiću so pripravili po sobotnem protivladnem protestu, ki ga je opozicija napovedovala kot vrhunec in največjega od začetka protestov, a naj bi se ga po podatkih policije udeležilo le okoli 7500 ljudi. Organizatorji sicer navajajo nekajkrat večjo udeležbo. 

shod, prihodnost srbije, beograd
Reuters
Shod v podporo Vučiću.

Pritiski na javne uslužbence

Opozicija opozarja, da so na javne uslužbence izvajali velik pritisk, da bi se udeležili današnjega shoda v Beogradu, kot tudi na organizirane prevoze iz vse države. Oblasti to zanikajo. 

Današnji shod je potekal v okviru Vučićeve kampanje Prihodnost Srbije, ki jo je s shodi po državi sprožil po začetku protivladnih protestov, ki so se z zahtevo po njegovem odstopu in sklicu predčasnih volitev začeli 8. decembra lani v Beogradu, nato pa razširili v več kot sto krajev po vsej državi in potekajo vsak teden. 

Protestniki zahtevajo tudi dostop do medijev in pogovore o vzpostavitvi pogojev za izvedbo poštenih volitev. Vučić je zahteve zavrnil, češ da "Srbija ni njihov vodnjak želja", del opozicije pa označil za "fašistično bando". Zveza za Srbijo je zato nov shod "Eden od petih milijonov" v Beogradu napovedala tudi za to soboto. Na njem naj bi predstavili skupino strokovnjakov, ki bi s predstavniki oblasti govorila o ukrepih za zagotovitev priprave poštenih volitev.