Kolar Celarčeva vrača udarec

»Narod dokaze hrani. Mogoče bom nekoč vse to objavila!«

Ž.K.
4. 4. 2019, 18.42
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 07.54
Deli članek:

V zadnjih dneh se krivda za nastalo krizo v zdravstvu in odstope zdravnikov vse bolj vali na ramena nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Arsen Perić
O zdravniški krizi je končno spregovorila tudi nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc.

Nekdanjo ministrico Milojko Kolar Celarc smo poklicali in vprašali za komentar. V zelo čustvenem pogovoru je opozorila na hipokrizijo nekaterih glavnih akterjev afere. 

Kot nam je povedala, vsi, ki so bili v vladni pogajalski skupini (predstavniki ministrstev, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije - ZZZS, predstavniki zdravnikov, vodstev zdravstvenih domov in bolnišnic) in skupini sindikalnih predstavnikov, vedo, kakšne so bile sindikalne zahteve, koliko časa so trajala pogajanja in kaj je bilo na koncu dogovorjeno v Sporazumu o prekinitvi stavke. »Kot je dokumentirano, je vlada potrjevala vsa pogajalska izhodišča in potrdila tudi končni Sporazum o prekinitvi stavke. Naj še enkrat poudarim, da to ni sporazum med Milojko Kolar Celarc in Konradom Kuštrinom, pač pa sporazum Vlade RS s sindikatom Fides,« nam je povedala že na začetku.

Bivšo ministrico smo ujeli med osebnimi opravili, a si je kljub temu vzela čas, da bi poskušala predstaviti nekaj stvari, na katere te dni, ko iščemo rešitev za krizo v zdravstvu, nihče ne pomisli. Najprej je spregovorila o sebi: »Veste, čisto nič nisem kriva. Če bi kdo prebral, kaj v sporazumu piše, in o tem pošteno poročal, se o meni kot o vodji vladne pogajalske skupine ne bi tako govorilo. Sodu je izbil dno Splošni dogovor za leto 2019, ki je dvignil glavarinske količnike in s tem obremenitve družinskih zdravnikov ...«

Narod dokaze hrani

Kolar Celarčeva nam je skozi pogovor, v katerem se ji je večkrat ob razburjenju celo zatresel glas, omenila, da bi lahko z dokazi, ki jih ima, tudi marsikoga prikazala v drugačni luči, kot ga danes vidi javnost: »Narod dokaze hrani. Jaz sem vstop v politiko drago plačala. Mogoče pa bo čas omogočil, da bom nekoč vse to objavila ...« 

Celoten pogovor si lahko preberete na spletišču trafika24.si ali pa v jutrišnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24.