Pet let gozot

VIDEO: Po letih spolnega suženjstva znova v objemu sorodnikov

S.R.
4. 4. 2019, 17.01
Posodobljeno: 4. 4. 2019, 17.10
Deli članek:

Kamere so ujele trenutek, ko so se jazidske ženske po rešitvi iz ujetništva v kalifatu znova srečale s sorodniki.

Zajem zaslonske slike
Po petih letih so znova srečale sorodnike.

Večina od približno 700.000 pripadnikov etnične in verske skupnosti Jazidov živi na območju regije Sindžar na severu Iraka. Njihova vera je mešanica krščanstva, islama in starodavnega perzijskega zoroastrizma, zaradi česar so bili v zgodovini večino časa zatirani, džihadisti iz vrst ISIS pa so jim v zadnjih letih grozili celo z iztrebljenjem. 

Ko so pripadniki Islamske države leta 2014 napadli Sindžar, so pobili na tisoče Jazidov ter ob tem ugrabili in zasužnjili več kot 6000 žensk in otrok. Po oceni Združenih narodov je napad dosegel raven genocida. V zadnjih tednih, v času zadnjih vzdihljajev Islamske države na vzhodu Sirije, je z razpadajočega območja zbežalo na tisoče ujetnikov. 20 glava skupina rešenih žensk in otrok s posnetka je mejo med Sirijo in Irakom prečkala prejšnji teden ter po letu 2014 končno spet srečala svoje sorodnike. V čustvenem snidenju po grozotah, ki so jih doživele pod džihadisti, ki so jim morale pet let služiti kot spolne sužnje, potem ko so ti najprej opustošili njihovo domovino, ni manjkalo objemov, solz in poljubov. 

Grozote, ki so jih pripadnice Jazidov doživljale v ujetništvu, so že dodobra znane. Tako je ena od rešenih spolnih suženj že pred časom opisala, kako so jim ugrabitelji takoj na začetku povedali, da jih morajo posiliti, da jih bodo tako spreobrnili v Islam. Pri tem so deklice otipavali po oprsju, da bi tako »ocenili,« ali so »dovolj stare za posilstvo.« Njeno pričevanje je bilo podrobno popisano v poročilu možganskega trusta Henry Jackson Society (HJS), ki je ugotovilo tudi, da je Islamska država z obljubami o spolnih sužnjah na svojo stran privabila veliko pedofilov in posiljevalcev. Kalifat je glede na ugotovitve iz poročila s trgovino z ljudmi polnil tudi svojo blagajno, s tem pa je hkrati privabljal moške iz skrajno konservativnih muslimanskih skupnosti, kjer je spolnost tabu, »zmenkarije« pa so prepovedane.