Vse po starem

V Kobilarni Lipica nadaljujejo s sprenevedanjem

Žiga Kariž
4. 4. 2019, 19.30
Deli članek:

Inšpekcijski nadzor v Kobilarni Lipica je pokazal, da je bilo poškodovanih deset konj, od tega dva huje; v kobilarni trdijo, da je bilo vse izvedeno v skladu s strokovnimi načeli.

Facebook
Odgovorni v Lipici so vztrajali pri trditvi, da je bil poškodovan le en konj.

V torkovi številki časnika Novice Svet24 smo prvi poročali o tem, da uradne informacije, ki jih je Kobilarna Lipica podala o poškodbah konj, ne držijo. Medtem ko so iz Lipice sporočili, da je bil pri oblikovanju nove črede poškodovan samo en konj, smo neuradno izvedeli, da je bila poškodovana skoraj vsa čreda in da je oskrba živali potekala skoraj en teden, vse pa je bilo zapisano tudi v oskrbnih knjigah, ki jih je pregledala veterinarska inšpekcija.

Uvedli prekrškovni postopek

Naše informacije je v torek popoldne potrdila tudi veterinarska inšpekcija, in sicer so poslali sporočilo, v katerem je zapisano, da so ugotovili, da je bilo poškodovanih deset živali, od tega dve huje, zato so ju kirurško oskrbeli. »Uveden je bil prekrškovni postopek in identificirana odgovorna oseba. Uradni veterinarji so ob pregledu predmetne zadeve zaznali, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo nadzor nadaljevali, kar pomeni, da se bo izvedel celovit nadzor,« so pojasnili.

Brez odgovornosti

Medtem ko je iz sporočila inšpektorjev jasno, da je stanje resno, sami še vedno vztrajajo pri svojem. Ko smo jih povprašali, zakaj so lagali o številu poškodovanih konj, so nam odgovorili: »Pri dogodku konji, razen enega, niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe.« A so nato le priznali, da je en konj (kastrat) utrpel odrgnine in prejel tri šive, devet konj je utrpelo površinske ugrize ali odrgnine, ena kobila, za katero inšpekcija navaja, da naj bi bila huje poškodovana, pa je imela otečen bicljev sklep na zadnji desni nogi in je bila zato preventivno nastanjena v boksu.

(Ne)strokovno

Način oblikovanja nove črede, pri katerem je prišlo do poškodb konj, je podal Klemen Turk, doktor veterine, ki je vodja stroke v Kobilarni Lipica. Kot so nam sporočili, še vedno trdijo, da se je dogodek izvedel v skladu s strokovnimi smernicami, in ga bodo očitno uporabljali tudi v prihodnje. Odgovor zagotovo ne bo povšeči dolgoletnemu učitelju jahanja in trenerju konj Iztoku Humarju, ki je v javnosti prvi objavil fotografije poškodovanih konj, Klemnu Turku pa očita nestrokovnost, ki naj bi bila posledica neizkušenosti.

Facebook
Trener oziroma dreser konjev Iztok Humar je velik kritik lipiške kobilarne.

Konji v slabi kondiciji

Da odgovornim v Lipici morda ne bi škodil kanček samokritike, priča tudi njihov odziv na ugotovitev inšpekcije, da nekatere živali v njihovi oskrbi niso v optimalni kondiciji. Sporočili so nam: »Vsi konji v Kobilarni Lipica so v odlični kondiciji, kar je potrdil tudi nedavni letni pregled stanja konj in kobilarne, opravljen dne 19. marca 2019. Redni letni pregled je opravila zunanja strokovna komisija, imenovana v skladu s 26. členom Zakona o Kobilarni Lipica, ki je pregledala vse konje v kobilarni in ugotovila, da so vsi konji v odlični kondiciji.«

Smrt kraljičinega konja

Poglobljen inšpekcijski nadzor, ki ga je napovedala Uprava za veterino, bo torej dobrodošel in morda bodo v tem nadzoru tudi ugotovili, kaj se je v resnici zgodilo z žrebcem, ki smo ga leta 2008 podarili britanski kraljici Elizabeti II., a je decembra 2017 poginil. Uradna razlaga kobilarne je bila, da mu je odpovedalo srce, medtem ko Humar trdi, da je imel počeno trebušno prepono in dva kar polmetrska hematoma.

Kdo jo vodi?

Kobilarna Lipica je del Holdinga Lipica, ki je v lasti države. Vodi ga vršilka dolžnosti direktorice Lorela Dobrinja. Resorno Holding spada pod ministrstvo za gospodarstvo, kjer je zaposlen tudi predsednik nadzornega sveta holdinga Marko Drofenik. Številka: 10 konj je bilo poškodovanih ob zadnjem incidentu v Kobilarni Lipica.