Nategnjen?

Primorec se je močno opekel: plačal je, a za to ni dobil ničesar

P.K.
23. 3. 2019, 07.40
Deli članek:

Obrtnik iz Kopra je doživel neprijetnost, o kateri želi javno spregovoriti, saj bi rad pred izterjevalci posvaril še ostale, da ne bi doživeli česa podobnega.

profimedia
»Od mene je izterjevalec hotel 500 in potem še dodatnih 300 evrov na roke,« je dejal Primorec.

Primorec se je na naše uredništvo obrnil, ker je želel, da poročamo o njegovi negativni izkušnji s podjetjem, ki se ukvarja z izterjavami. Povedal je, da je za neko podjetje z Obale opravil obrtniška dela, za katera pa mu niso nikoli plačali. Dolgujejo mu okoli 5000 evrov in to že štiri leta. Da bi dobil plačilo, je poskušal doseči sam, vendar ker se zadeva ni premaknila z mrtve točke, se je odločil, da si bo omislil pomoč.

Poklical je eno od podjetij, ki se ukvarja z izterjavami in ima sedež na Štajerskem, ter ga pooblastil, da v procesu izterjave dolga postopa v njegovem imenu. A se je močno zapletlo. Pravzaprav se zadeva vleče že štiri leta, a se, kot je potožil bralec, v tem času ni zgodilo prav veliko. Gospodu je nastala celo nova, dodatna finančna škoda.

Plačilo na roko

»Ko sem se srečal z izterjevalcem, je ta od mene zahteval, da plačam za njihovo posredovanje. Od mene je hotel 500 evrov in potem še dodatnih 300 evrov na roke, kar naj bi predstavljalo plačilo za neke stroške, ki jih bodo oni imeli s tem, ker vodijo moj primer. Zdelo se mi je čudno, da to zahtevajo od mene, ampak sem mu vseeno plačal. Bistveno pa je, da takrat nisem dobil za to nobenega računa ali dokazila, da sem kaj plačal. Torej so me opeharili,« je dejal.

A to še ni vse. Možakar pravi, da se tudi sicer z njegovim primerom, ko je izterjevalec stopil v igro, ni premaknilo kaj dosti. »Že štiri leta čakam, da pridem do denarja, ki predstavlja dolg v višini več tisoč evrov. Ničesar niso storili za to. Vedno, ko sem jih klical in preverjal, kaj se dogaja z mojo zadevo, so se izmikali, zavlačevali. Ni bilo nobenih konkretnih odgovorov,« je razložil.

Njihova plat zgodbe

S podjetjem smo se povezali tudi mi in jih soočili z očitki našega bralca. Najprej smo jih povprašali, zakaj se Primorčeva zadeva nikamor ne premakne in zakaj ga ne obveščajo o poteku izterjave. Njegove besede, ki pravijo, da ga v vsem tem obdobju niso sproti obveščali o statusu njegovega primera, so zanikali.

Povedali so, da so se s podjetjem, ki dolguje možakarju, oziroma njeno direktorico večkrat sestali in pri tem ugotovili, da je sporen že temelj terjatve, saj naj bi bila naročnik in izvajalec dogovorjena za dela »na ključ«, pri tej terjatvi pa je šlo za dodatno zaračunana dodatna dela, ki jih naročnik ni želela plačati. »S strani naročnika je bil račun izvajalca, torej vašega bralca, zavrnjen, saj so bili podani ugovori tudi glede kvalitete opravljenih del. O zadevi smo sproti obveščali gospoda, ki nam je potrdil ugovore naročnika. Glede na sporen temelj terjatve se takrat nismo odločili za sprožitev sodnega postopka proti naročniku,« so nam napisali v pisnem pojasnilu.

Dodali so, da je zadeva ostala v tako imenovani terenski oziroma zunajsodni izterjavi, zaradi česar so še večkrat obiskali dolžnika in se poskušali dogovoriti z njim za znižano plačilo dolga (brez zamudnih obresti) ali obročno plačilo, vendar tako naročnik kot dolžnik v takšne, različne možnosti nista privolila. O tem naj bi, tako so še zagotovili v pisnem odgovoru, po telefonu sproti obveščali gospoda.

Kaj pa tistih 800 evrov?

Zanikajo tudi, da bi od Primorca dobili 800 evrov za plačilo stroškov izterjave. »Nikakor ne držijo navedbe, da naj bi gospod našemu izterjevalcu ali komurkoli drugemu iz naše družbe plačal oziroma izročil kakršenkoli denar za izterjavo. Tega denarja od gospoda nismo prejeli niti v imenu naše družbe niti tega denarja ni sprejel izterjevalec v lastnem imenu,« so izjavili in dejali, da gre za povsem neresnične in žaljive obtožbe ter da jim je žal, da izterjave konkretnega dolžnika ni bila uspešna, saj je njihova družba zato ostala tudi brez plačila za svoje delo. Njihovo plačilo sicer predstavlja provizija v višini 20 odstotkov od dolžnikovega delnega oziroma popolnega plačila.