Odziv

Zemljarič se klica spomni, a ne ve koga ali zakaj je klical

S.R./STA
22. 3. 2019, 20.12
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 20.18
Deli članek:

Na obtožbe, da je poskušal vplivati na UKC Ljubljana pri izbiri vzdrževalca opreme, se je odzval tudi Janez Zemljarič.

STA
Zemljarič je klic sprva zanikal, nato se je "spomnil."

Kot smo poročali, so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana potrdili, da so Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in policiji prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati "nekdanji visoki funkcionar" UKC, so pojasnili.

Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobila STA, naj bi v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor kliničnega centra, in to v obdobju 1968-1973. Sicer so v UKC še poudarili, da vse zaznave sumov morebitnih kršitev zakonodaje dosledno prijavljajo organom pregona.

Sprva zanikal

Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV, kjer so navedli, da je v pogovoru z njimi sprva poudaril, da je star že 90 let in ostro zanikal, da bi klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical. Ko so ga seznanili s prijavo na KPK in policijo je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu. 

Obenem pa je, kot so povzeli na POP TV, izrazil začudenje nad tem, da je njegovo klicanje v UKC sploh sporno oziroma zrelo za prijavo in dodal, da je večkrat poskušal UKC pomagati in mu svetovati, saj ga je tudi sam gradil, ampak ga zadnja leta tam ne poslušajo. Po njegovem mnenju ga imajo na piki in bi mu očitno radi nekaj podtaknili. Zemljarič je po poročanju televizije še dodal, da ga iz KPK in policije ni še nihče kontaktiral.