pomoč sodišča

V Sloveniji je vse manj davčnih dolžnikov

Gašper Petovar
22. 3. 2019, 20.22
Deli članek:

Razvpitemu ljubljanskemu podjetniku Roku Furlanu, imenovanemu tudi »kralj betona«, ne bo treba poravnati več kot milijon evrov dolga do države, je odločilo Okrožno sodišče v Ljubljani.

STA
FURS

Pri tem je zanimivo, da je Furlana v osebni stečaj prisilila država in to prav zaradi davčnega dolga, ki mu ga zdaj ni treba plačati. Morda se komu zdi to nenavadno, a dejstvo je, da je sodišče ugotovilo, da se je Rok Furlan v štirih letih trudil plačati dolgove, a mu ni uspelo. Sodišču je po zakonu tako ostala zgolj možnost, da odpiše Furlanove obveznosti. »Taki so predpisi,« je na naše vprašanje, kako je kaj takega mogoče, odgovoril Ivan Simič, davčni strokovnjak in nekdanji prvi mož slovenske ter srbske davkarije. Simič je ob tem primeru prepričan, da je sodišče ravnalo po zakonu in pravilih »kakor bi v vsakem drugem takem primeru«.

Arhiv Svet24
Rok Furlan

1,2 milijarde davčnega dolga

Zanimalo nas je, koliko je takih primerov, da sodišča odpišejo posameznikom dolg do države, v Sloveniji na leto in koliko denarja s tem izgubi država, a na finančni upravi (Furs) tega odgovora ne morejo dati, ker so v teh primerih upnik. Pojasnili pa so nam, da ko pride do stečaja davčnega dolžnika, »po začetku stečajnega postopka Furs nima pravne podlage za vodenje postopkov davčne izvršbe. Za poplačilo terjatev skrbi stečajni upravitelj, in ne Furs. Stečajne postopke pa vodi sodišče.«

Trenutno so posamezniki oziroma podjetja dolžna državi 1,204 milijarde evrov, to je podatek z dne 31. decembra 2018. Na Fursu pa ob tej številki dodajo, da je tega dolga vsako leto manj. V primerjavi z letom 2017 se je dolg do države zmanjšal za 62 milijonov evrov. Še leta 2014 je davčni dolg znašal 1,421 milijarde, potem pa se je vsako leto zniževal. Leto pozneje, leta 2015, je dolg znašal slabo milijardo in 390 milijonov, naslednje leto je bil še 70 milijonov nižji (1.320.723.417). Leta 2017 je bilo tega dolga že manj kot milijardo in 300 milijonov, dobrih 1,267 milijarde evrov. Letos, kot rečeno, je davčnega dolga še 62 milijonov manj.

STA
Ivan Simič.

V zadnjih štirih letih se davčni dolg zmanjšuje

»Trend zniževanja davčnega dolga se nadaljuje že štiri leta, od ustanovitve Fursa v letu 2014 se je skupaj znižal za 216,608.982 evrov oziroma za 15 odstotkov,« so poudarili na Fursu.

Nekaj dolga se gotovo zmanjša na račun sodnih odpisov, kot je v primeru Roka Furlana. Koliko dejansko, na finančni upravi niso razkrili, je pa k zmanjšanju dolga po njihovem prepričanju zelo pripomogla javna objava davčnih dolžnikov v državi. »Namen objave je krepitev davčne kulture, izboljšanje plačilne discipline ter povečanje prostovoljnega, pravilnega in pravočasnega obračunavanja ter plačevanja davčnih obveznosti. Od prve objave enotnega seznama neplačnikov davkov 10. v avgustu 2014 do objave v januarju 2019 (po stanju na dan 25. decembra 2018) se je število dolžnikov zmanjšalo za 1474 oseb oziroma za 8,4 odstotka,« so dodali na Fursu.

Med znanimi, ki so se znašli na tem seznamu, so bili tudi Igor Bavčar, pevca Matjaž Jelen in Oto Pestner, slikar Jure Cekuta ter tudi Joško Joras, borec za južno mejo. Ob tem velja poudariti, kar svetujejo strokovnjaki, da davčnega dolga nikakor ni dobro imeti, saj lahko Furs v zelo kratkem roku (manj kot mesec dni) sproži izvršbo in se »usede« na račun podjetja ali zasebni bančni račun oziroma na vse vaše račune. Pri tem seveda zaračuna stroške izvršbe, ki niso majhni. Ob tem pa je dejstvo, da lahko gre prav vsak v osebni stečaj ne glede na to, ali je kralj betona ali državljan France, Marija ali kdorkoli drug.

Trenutno so posamezniki oziroma podjetja dolžna državi 1,204 milijarde evrov, to je podatek z dne 31. decembra 2018. V primerjavi z letom 2017 se je dolg do države zmanjšal za 62 milijonov evrov. 1,204 milijarde € Trenutni davčni dolg državi Poudarek: Trend zniževanja davčnega dolga se nadaljuje že štiri leta. Od leta 2014 se je skupaj znižal za 216,608.982 evrov oziroma za 15 odstotkov Podpisi pod fotografijami: Finančna uprava je pri pobiranju davkov bolj uspešna kot pred leti. Ivan Simič, davčni strokovnjak Roku Furlanu je sodišče odpisalo milijonski dolg.