Pištola je nevarna stvar

V ljubljanskem lokalu Mangas bar je preverjal, ali je orožje pravo

S.S.
22. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Elvisu Šljivarju, obtoženemu povzročitve splošne nevarnosti, ker je v steno lokala Mangas bar v Polju poslal šest krogel.

Samo Strel
Elvisu Šljivarju je sodišče včeraj odpravilo pripor, kjer je bil od novembra lani.

Incident se je zgodil 29. novembra lani na terasi lokala Mangas bar v Polju. Obtoženi je bil v lokalu s prijateljem Nerminom H. Beseda je nanesla na pištolo, ki jo je Šljivar, tako je rekel v zagovoru, istega dne zaplenil prijatelju, ki mu je v prometni nesreči umrlo dekle, saj se je bal za njegovo življenje. Nermin je podvomil, da je pištola sploh prava, zato jo je Šljivar preprosto usmeril v steno in »v hipu« izstrelil šest nabojev.

V lokalu sta bila takrat dva gosta, ki se za strele nista posebej zmenila, je pa začela vpiti natakarica. Šljivarja je po lastnih besedah zgrabila panika, stopil je za njo, da bi se ji opravičil, vendar je ni našel. S tal je začel pobirati tulce nabojev, ko je na kraj prihitela lastnica Milena V., ki živi nad lokalom. Povedal ji je, da je streljal on, in se ji opravičil. Včeraj, ko je bila vabljena na sodišče kot oškodovanka, pa se ji je ponovno »iz srca« opravičil. Kot je sicer pojasnila Milena, je vse posle v zvezi z lokalom prepustila svoji snahi, zato ni znala odgovoriti na vprašanje, koliko škode je v streljanju nastalo oziroma ali uveljavlja premoženjskopravni zahtevek.

Streli so bili grupirani, ne razpršeni

Sodišče je včeraj med drugimi zaslišalo upokojenega sodnega izvedenca balistične stroke Franca Sabliča, ki ga je za izdelavo strokovnega mnenja najela obramba. Po Sabličevi oceni v konkretni situaciji med streljanjem »neposredno ni bilo ogroženo življenje gostov«. Kot je ob tem pojasnil, so bili streli »grupirani« v isti predel stene, na manjše področje, stran od sedečih gostov in natakarice. »Zato ocenjujem, da konkretne nevarnosti za te goste ni bilo,« je poudaril. Šljivar je sicer streljal s polavtomatsko pištolo Crvena zastava kalibra 9 x 19 milimetrov, pri kateri so potrebni zgolj pritiski na sprožilec, »vse ostalo gre avtomatsko«. Sablič je po drezanju tožilstva kljub ugodnemu mnenju za obtoženca priznal, da je »pištola nevarna stvar« in da je »streljanje nevarna dejavnost«.

Samo Strel
Obtoženi Elvis je bratranec razvpitega Mervana Šljivarja.

Sodišče obtožencu odpravilo pripor

Glede na Sabličevo izpoved je obramba zahtevala odpravo pripora, češ da niso več podani vsi znaki kaznivega dejanja, kot se ga očita Šljivarju. Tožilstvo je temu nasprotovalo, Šlivar pa je v svojo obrambo ponovno poudaril, da ni imel namena nikomur škodovati ali ga ogrožati, kot mu to očita tožilstvo, ter dejal: »Imejte v mislih, da imam doma tri majhne otroke.« Dodal je, da mu je »še vedno težko pri srcu, v tem lokalu sem vsak dan« in da je bil prepričan, da pištola ni bila prava.

Sodišče je naposled sledilo zahtevi obrambe in vidno zadovoljnemu Šljivarju odpravilo pripor, med drugim z obrazložitvijo, da bi bila konkretna nevarnost za goste podana, če bi nenadzorovano streljal levo in desno ter jih po naključju zgrešil. Tožilstvo bo do prihodnjič razmislilo o modifikaciji obtožnice, sojenje pa se bo sicer nadaljevalo 11. aprila.