ZNANI OBRAZI

Bo nova stranka kradla glasove Janezu Janši?

R.T.
16. 3. 2019, 07.45
Posodobljeno: 16. 3. 2019, 08.47
Deli članek:

Na evropskih volitvah naj bi stranko zastopala nekdanja članica SDS Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščić, znana po svojih ekstremnih stališčih.

Primož Lavre
Volivce naj bi pritegnila Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščić.

Domovinska liga kot vzornike navaja madžarskega premierja Viktorja Orbana, italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD), francosko političarko Marine Le Pen in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Pred dnevi se je na desnem političnem polu pojavila nova stranka z imenom Domovinska liga (Dom). Kot so zapisali v svojih izjavah, ki jih lahko najdemo na spletu in družbenih omrežjih, naj bi bile tematike, ki se jih bodo lotevali z vso vnemo, »nezakonite migracije, multikulti globalizem, vsiljevanje LGBT+P oznanila ter katastrofalna politika Evropske centralne banke (ECB) in Evropske komisije (EK), ki so EU pripeljali na rob prepada«. Da je njihov prvi in glavni cilj poskrbeti, da bodo glasove volivcev pridobili že na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, kaže dejstvo, da so se že javno izjasnili, da ne želijo biti del EPP (Evropske ljudske stranke), ampak se vidijo ob boku evropskim somišljenikom italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija. Na svojem računu na Twitterju so tako objavili: »Prihaja evropska pomlad, pomlad evropskih narodov. Ta pomlad ni EPP ne njihov spitzenkandidat Manfred Weber. Evropsko pomlad simbolizira blok suverenistov pod vodstvom Mattea Salvinija. Del tega podjema želi biti Domovinska liga.«

Nestrpna nosilca

Na evropskih volitvah naj bi, vsaj po izjavah na družbenih omrežjih sodeč, stranko kot nosilca zastopala Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščić. Ušajeva je bila do decembra članica stranke SDS, Brščić pa po lastnih besedah njen simpatizer. Oba sta znana po zelo ekstremnih izjavah, ki jih širita, kadar se le ponudi priložnost za to. Ušajeva je denimo pred meseci v svet poslal tole svoje modrost: »Vsi, ki podpirate migrante, ste v resnici pedofili, impotentni nasilneži, ki ustrahujete ženske, da sploh zmorete seksati z njimi, imate v resnici raje seks z mladimi fantki ali živalmi, da se ne osramotite ...« Bernard Brščić pa pri izkazovanju nestrpnosti ne zaostaja kaj dosti. »Trg republike je danes poln ljubezni. Ljubezni do pedrovanja, multikultija in zlasti denarja davkoplačevalcev. Samo ljubezni do Slovenije ni,« se je glasil tvit, ki ga je v javnost poslal ob shodu proti širjenju sovraštva.

Uradni list
Logotip, s katerim se bo predstavljala Domovinska liga.

Zmeda na desnici

Ironija

Sedež stranke Domovinska liga je registriran na naslovu, kjer domuje tudi ena najbolj razvpitih gejevskih savn, namenjenih samo moškim, District 35.

Odzivi o ustanovitvi nove stranke so se najprej začeli vrstiti predvsem na twitterju, kjer večina komentatorjev ugiba o tem, ali bo nova stranka, ki se oddaljuje od evropsko usmerjene desnice, še dodatno razdrobila glasove volivcev na desnem polu ali pa gre za stranko, ki bo zgolj satelit in morda partner SDS. V stranki Dom menijo, da bodo svoje glasove dobili tako na desni kot na levi oziroma povsod, kjer so nezadovoljni ljudje. Lucija Šikovec Ušaj je na twitterju objavila celo, da »SDS ves čas išče stranko, s katero bi sodelovala in zmagala na volitvah. Tukaj smo!« A glede na precej jezne odzive iz SDS, kakšnega velikega prijateljstva med strankama ne bo. Janez Janša je tako javno že večkrat kritiziral izjave tako Brščića kot Šikovec Ušajeve.

Vodstvo stranke

Uradno je v evidencah kot predstavnik stranke naveden Žiga Jereb z Jesenic, mladenič, ki je v preteklosti tudi pripadal krogu SDS. Glede na slovensko zakonodajo je za ustanovitev stranke potrebnih 200 podpisov, kar je Slovenski ligi očitno uspelo zbrati. Stranka ima sicer sedež v Ljubljani, na naslovu Stegne 35, kjer ironično domuje tudi ena najbolj priljubljenih gejevskih savn v Sloveniji.