Brutalna smrt pivskega kolega

Trojica brez vzroka do smrti pretepla in zbrcala jeseniškega brezdomca

S.S.
15. 3. 2019, 20.15
Deli članek:

Višji sodniki bodo v približno mescu dni odločili o pritožbi Alena Lovića na prvostopenjsko obsodbo sedem let zapora zaradi povzročitve posebno hude poškodbe, ki je imela za posledico smrt Matevža Muzge Potočnika.

STA
Franc Kleindienst in Aleš Lović (desno).

Po sporu je Lović oškodovanca najprej z udarcem zbil na tla, potem sta pristopila še zakonca Kleindienst. Potočnik je prejel najmanj 80 brc, od tega 15 v glavo, zapustili pa so ga brez pomoči, ki bi mu najbrž rešila življenje. 

Lović je krvdo priznal že na predobravnavnem naroku in sprejel ponudbo tožilstva sedem let zapora, vendar se je potem pritožil nad višino izrečene kazni. Soobtožena zakonca Gloria in Franc Kleindienst pa krivde nista priznala in zoper njiju še vedno poteka postopek pred kranjskim okrožnim sodiščem.

Incident se je pripetil 8. septembra lani v jeseniškem predelu, imenovanem Baza, kjer je oškodovanec živel v enem od treh zabojnikov, ki jih je občina postavila za ljudi z družbenega roba. Tisto sončno soboto so se pri njem oglasili zakonca Kleindienst in njun kolega Lović. Med popivanjem so se sprli, domnevno zato, ker Potočnik ni hotel takoj postreči štrukljev, ki jih je kuhal. Trojica je 36-letnika surovo pretepla in ga pustila nemočnega ležati v zabojniku. Naslednji dan so ga našli mrtvega.

Kriva sta Kleindienstova in alkohol

»Gre za grozen zločin, za katerega ni opravičila,« je pred višjim sodiščem poudarila zagovornica obtoženega Lovića, odvetnica Špela Voršič, in nadaljevala, da je njen klient kljub vsemu sprejel pomembno odločitev in krivdo po obtožbi priznal ter pokazal, da dejanje obžaluje, v zaporu pa obljublja, da bo postal boljši človek. Poudarila je, da so bile pri njem težave z alkoholom prisotne že dolgo časa, vendar stanja ni bil zmožen »presekati« in se odločiti za zdravljenje. »Zdaj ni vprašanje, ali se bo tega lotil,« je dejala.

STA
Brutalnega pretepa je obtožena tudi Gloria Kleindienst.

Intelektualno manj razvit in naiven

Ob tem je Voršičeva spomnila na mnenje sodnega izvedenca psihiatra, ki je za Lovića poudaril, da je intelektualno manj razvit, da ima šibke prilagoditvene sposobnosti, da je pretirano naiven in sumničav, da je v odnosih površinski in konflikten, da je pri reševanju problemov pasiven, da se pred obveznostmi umika v alkohol, ta pa poslabšuje njegov nadzor nad čustvi in vedenjem. »Sam od sebe tega ne bi bil zmožen narediti, za soobtožena pa je znano, da sta konfliktni osebi, on pa naiven v odnosih, zaradi njiju je sodeloval pri tem,« je dejala Voršičeva in predlagala, da višji sodniki pri odmeri kazni bolj upoštevajo olajševalne okoliščine, predvsem izvedensko mnenje psihiatra, priznanje krivde in obžalovanje. Pravična kazen se ji zdi »okrog pet let« zapora.

Tudi soobtožena pred sodbo

Tožilstvo na drugi strani poudarja, da je Lović sodeloval v izredno brutalnem pretepu. Po prepiru je Lović oškodovanca najprej z udarcem zbil na tla, potem sta pristopila še zakonca Kleindienst. Potočnik je prejel najmanj 80 brc, od tega 15 v glavo, zapustili pa so ga brez pomoči, ki bi mu najbrž rešila življenje, zato se tožilstvu zdi prisojenih sedem let zapora »pravična in primerna« kazen. Za povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom je sicer predvidena kazen od tri do 15 let zapora. »Obžalujem. Bil sem nepriseben, močno pod vplivom drog in alkohola,« je pred višjimi sodniki dejal Lović in pristavil, da je deloval pod vplivom zakoncev Kleindienst. V sojenju zoper omenjena sicer čakajo le še na odločitev višjega sodišča in pravnomočnost izrečene kazenske sankcije Loviću, da ga bodo potem lahko zaslišali kot pričo v postopku. Zaslišanje Lovića je namreč še edini preostali dokaz, ki ga nameravajo izvesti.