Glavni osumljenec za petkova teroristična napada na mošeji v Novi Zelandiji 28-letni Avstralec Brenton Harrison Tarrant je v soboto zjutraj stopil pred sodnika, ki mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče, poroča STA.

Sodnik Paul Kellar je dejal, da bo obtožnic za umor verjetno še več, poroča STA. Policija še vedno preiskuje, ali sta druga dva prav tako aretirana osumljenca neposredno vpletena v zločine.Tarrant, ki je glavni osumljenec za pokol 49 muslimanov v dveh mošejah mesta Christcurch, je bil na sodišču povsem miren, pred sodnikom pa je bil po poročanju novozelandskih medijev komaj tri minute. 

V beli zaporniški opravi in bosonog pred sodnika

Tarrant je bil pred sodnikom oblečen v belo zaporniško obleko, bil je bosonog, vklenjenega v lisice pa sta ga pred sodnika pripeljala dva policista. Pred sodnikom je molčal. Sodnik se je odločil, naj bo njegovo obraz na fotografijah zamegljen, saj da bo prepoznavanje njegove identitete ključen del sodnega procesa.

Brenton Tarrant_rasist_nova zelandija-streljanje
Profimedia
Brenton Tarrant na fotografiji, ki je bila posneta v Pakistanu.

Na sodišče v Christchurchu se je skušal prebiti tudi neimeovani moški, ki naj bi domnevno z nožem želel zabosti terorista. BBC poroča, da je moški novozelandskim novinarjem pokazal nož, ki ga je imela s sabo. Ob tem naj bi menda dejal "Kakšen vrag se dogaja tu". Sicer pa je policija že pred tem objavila, da bo sodišče za javnost zaprto. 

NZ Herald poroča, da so v kabinetu premierke Nove Zelandije Jacinde Ardern potrdili, da je približno 10 minut pred napadom terorist kopijo manifesta poslal tudi na njn elektronski naslov, poleg nje pa je kopijo prejelo še okoli 70 prejemnikov.

V elektronski pošti morilec ni naznanil svojih namer, da bo izvedel krvav pokol, zato dejanja ne bi bilo mogoče preprečiti, so povedali v kabinetu.

Tarrant je beli rasist, ki je na spletu objavil, da se s pobijanjem muslimanov maščuje za napade muslimanov po Evropi. Premierka je povedala, da je živel v kraju Dunedin na obali nedaleč od Christchurcha, kjer je policija evakuirala okolico njegovega domovanja, saj so v njegovem avtomobilu našli tudi eksplozivno napravo.

Napovedane sprememben orožarske zakonodaje

Ardernova je poročanju STA dejala, da je bil osumljeni morilec zakoniti lastnik orožja, s katerim je pobijal, in napovedala za zdaj še nedoločene spremembe nacionalne orožarske zakonodaje. V Novi Zelandiji je okrog 1,5 milijona kosov orožja ali približno kos na tri prebivalce. Dovoljenje za orožje lahko dobi oseba, ki je stara 16 let ali več.

Najhujši strelski pokol v sodobni zgodovini je Nova Zelandija doživela leta 1990 v kraju Aramoana, kjer je v sporu med sosedi umrlo 13 ljudi. Sosednja Avstralija je po množičnih strelskih pokolih v 90. letih prejšnjega stoletja, predvsem po pokolu v Port Arthurju na Tasmaniji, ko je umrlo 35 ljudi, prepovedala polavtomatske puške.

Odločno ukrepanje se obeta sedaj tudi v Novi Zelandiji kljub dolgoletni orožarski tradiciji in kulturi. V tem se državi razlikujeta od ZDA, kjer politični voditelji po množičnih strelskih pokolih žrtvam izrečejo sožalje in molitve, ukrepov za omejitev nošnje orožja pa ni.