Šarec soglaša

SMC za novega okoljskega ministra predlaga Simona Zajca

J.P./STA
11. 3. 2019, 17.17
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 18.21
Deli članek:

Kandidat SMC za novega okoljskega ministra je Simon Zajc, ki je trenutno državni sekretar na ministrstvu, je na novinarski konferenci sporočil predsednik SMC Miro Cerar.

Bobo
Simon Zajc

Ob tem je zatrdil, da premier Marjan Šarec s predlogom soglaša. Zajc bo, če bo potrjen, na tem mestu nasledil Jureta Lebna, ki je odstopil.

Kot je pojasnil Cerar, bo z Zajcem, ki delo državnega sekretarja opravlja šest mesecev, zagotovljena kontinuiteta dela, ki ga je zastavil Leben.

Pričakovati je, da bo vlada Marjana Šarca dobila še dva nova ministra. Po tistem, ko je na kohezijskem resorju Marka Bandellija zamenjal Iztok Purič, na kulturnem pa je na mesto Dejana Prešička danes prišel Zoran Poznič, bo Šarec v prihodnjih dneh državni zbor obvestil še o odstopu Lebna in ministra za zdravje Sama Fakina. Najverjetneje bo hkrati v DZ poslal tudi predlog kandidature Zajca za okoljskega in Aleša Šabedra za zdravstvenega ministra.

Premier Šarec po Cerarjevih besedah s predlogom soglaša, pri čemer prvak SMC verjame, da bo možno oba ministrska kandidata, tako Zajca kot kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra, "skupaj dati v proceduro v DZ, tako da bomo čim prej prišli do obeh ministrov".

Novega ministra so morali v SMC poiskati po Lebnovem odstopu. Šarec je odstopno izjavo Jureta Lebna prejel v petek, Lebnu pa bo funkcija prenehala, ko se bodo z odstopom seznanili tudi poslanci.

Leben je odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je prejšnja vlada Mira Cerarja marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta. "Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim," je takrat zapisal v sporočilu za javnost.

Šarec: Zajc trenutno optimalna izbira za novega okoljskega ministra

Premier Šarec meni, da je izbira SMC, ki za novega ministra za okolje in prostor predlaga državnega sekretarja Zajca, v tem trenutku optimalna, "če želimo imeti nadaljevanje začetega dela", so sporočili iz Šarčevega kabineta. Tako je pričakovati, da bo premier Zajca tudi predlagal državnemu zboru v imenovanje.