Krvava zavarovalniška goljufija

Scenarij za film je spisan: sklenili zavarovanja, 21-letnici odrezali roko in podali zahteve za bajno izplačilo

G.G.
11. 3. 2019, 14.26
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 14.48
Deli članek:

Kriminalisti so zaključili preiskavo poskusa goljufije, s katero so osumljeni poskušali pridobiti visoka izplačila zavarovalnin.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Proti koncu lanskega leta so štirje prevaranti naredili načrt in si razdelili vloge. Najprej so pri petih zavarovalnicah v Sloveniji sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje.

Ko so bile v začetku leta 2019 vse zavarovalne police v veljavi in vplačani prvi obroki obročnega odplačevanja, si je 21-letnica iz Ljubljane na domu 63-letnega moškega iz okolice Ljubljane na čelilni in zajeralni žagi namerno »odrezala roko nad zapestjem«, je sporočil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v SKP PU Ljubljana Valter Zrinski. Poškodbo so želeli prikazati kot nesrečo pri žaganju vej.

Roka za milijon evrov

Nastopil je »gledališki del«. 63-letnik je poškodovani ženski nudil prvo pomoč in jo nato peljal proti ljubljanski urgenci. Odrezano dlan je pustil »doma«. Med vožnjo so poškodovano prevzeli reševalci in jo odpeljali v ljubljanski klinični center. Policisti so medtem skočili do kraja »nezgode«, našli del roke in jo hitro dostavili v klinični center, kjer so jo kirurgi z operativnim posegom uspešno prišili.

Igro se je nadaljevala. Čez nekaj dni so osumljeni pri vseh petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine. Do izplačila pa ni prišlo, saj so kriminalisti pravočasno zaznali dejanske namere osumljencev.

Znano je, koliko bi ti malopridneži prejeli. Največ 21-letnica, ki je tudi »vložila« največ. Prejela bi 383.400 evrov zavarovalnine in še 3050 mesečne rente v obdobju od 10 let do smrti. V primeru stoodstotne invalidnosti pa bi lahko prejela več kot milijon evrov zavarovalnine in več kot sto tisoč evrov izplačanih v obliki mesečne rente.

V prevari sta sodelovala še 29-letnik in 58-letnica iz Ljubljane. Preiskovalna sodnica je za mlajša nepridiprava odredila pripor, starejša pa se bosta branila s prostosti. Za opisano kaznivo dejanje goljufije je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do osem let.