Sporazum parifiran

Vlada se je dogovorila z Levico

T.L., G.G./STA
6. 3. 2019, 12.39
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 15.46
Deli članek:

Govorilo se je, da bo sodelovanje Levice z vlado prekinjeno, na koncu pa je bil vendarle parafiran sporazum.

Bobo
Sodelovanje se nadaljuje.

Vsi koalicijski partnerji v zadnjih dneh niso bili navdušeni nad sporazumom, predvsem zaradi ravnanja nekaterih poslancev Levice. Negodovali so v SMC in SD, pa tudi v SAB. Zato se je že govorilo, da Levica prekinja sodelovanje, njeni poslanci pa naj ne bi podprli rebalansa proračuna.

Ostalo je le pri govoricah. Iz LMŠ so nekaj po 12.30 sporočili, da je sporazum parifiran, gladko pa je bil sprejet tudi rebalans.

Tudi letos je v sporazumu protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa vsebuje še vsebinske dogovore. Med drugim bo Levica prevzela pobudo na politikah, ki zadevajo odpravljanje prekarnega dela ter stanovanjske politike. Predvidena je tudi ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vlado usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021.

Odhodki prvič prek deset milijard evrov

DZ je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki prvič zvišujejo prek deset milijard evrov, še nekaj višji pa bodo prihodki. Presežek je načrtovan v višini skoraj 200 milijonov evrov. Dokument po zagotovilih vlade naslavlja dobrobit državljanov in razvoj ter hkrati zagotavlja stabilnost javnih financ.

Po novem so prihodki načrtovani v višini 10,35 milijarde evrov, kar je 6,2 odstotka več kot doslej, odhodki pa se bodo povečali za 4,8 odstotka na 10,16 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 193,6 milijona evrov.

Ob upoštevanju tega presežka, kupnine od lanske prodaje deleža v NLB, že lani izvršenega predfinanciranja ter januarske izdaje državne obveznice v višini 1,5 milijarde evrov se potrebni obseg zadolževanja zmanjšuje. Namesto za 3,26 milijarde evrov je letos za izvrševanje državnega proračuna potrebno financiranje v višini 1,89 milijarde evrov, piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je DZ potrdil skupaj z rebalansom.

Sodelovanje koalicije in Levice

Na vprašanje, ali je bila podpora Levice na glasovanju o rebalansu proračuna danes kakorkoli pod vprašajem, je Mesec odgovoril, da so v Levici jasno povedali, da se s proračunom delno strinjajo, imajo pa nekaj zadržkov, ki so jih bili pripravljeni spregledati, če se z vladnimi strankami dogovorijo o sporazumu za sodelovanje v letu 2019.

Koalicija in Levica sta sporazum o sodelovanju tik pred današnjo parafo dopolnili z določili o koordinaciji sodelovanja. Zanjo tako ne bosta skrbela samo koordinator Levice Mesec in premier Šarec, ampak bodo vključene še druge koalicijske stranke. Predstavniki Levice bodo tudi vabljeni na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin. Sporazum, po vsebini zelo podoben tistemu, ki so ga parafirali že poleti, po besedah Mesca med prioritetne politike uvršča prekarnost, stanovanjsko vprašanje, višji davek na dobiček in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.