Palestina

Hamas ostaja na seznamu terorističnih organizacij

B.K.
6. 3. 2019, 11.53
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 11.54
Deli članek:

Evropsko sodišče je zavrnilo prošnjo Hamasa za izbris s seznama terorističnih organizacij.

Reuters
Pripadniki gibanja Hamas.

Palestinsko politično gibanje in stranka Hamas se že dolga leta na evropskih sodiščih bori za izbris s seznama terorističnih organizacij, na katerem je že od leta 2003, njeno oborženo krilo pa že od leta 2001.

Hamas, ki je nadzor nad Gazo v Izraelu prevzel leta 2007, po tem ko je prepričljivo zmagal na volitvah, pri evropskem sodstvu sicer ni imel veliko sreče. Tako je leta 2007 odločitev Evropske unije o uvrstitvi na seznam terorističnih organizacij spodbijal z argumentom, da so za uradniki kot dokaz o domnevnih terorističnih dejanjih Hamasa uporabili medijska poročila, ne pa terenske in zgodovinske analize gibanja. Sodišče je leta 2017 pritožbo zavrnilo, saj so medijske vsebine bile uporabljene le za podaljšanja statusa teroristične organizacije in ne za samo uvrstitev na seznam.

Reuters
Ismail Hanija, vodja palestinskega gibanja Hamas

Zadnja odločitev Evropskega sodišča pa obnavlja odločitev iz leta 2015 o podaljšanju statusa, na katero se je Hamas pritožil, saj naj bi sodišče odločitev sprejelo "brez dokazov" in Hamasu preprečilo obrambo, poroča nemška radiotelevizija DW. Splošno sodišče je očitke zavrnilo na podlagi tesne povezave med Hamasom in  oboroženim krilom Iz Adin Al Kasam. Hamas tako ostaja na seznamu.