Slovenci, ki živijo v Združenem kraljestvu, bodo morali po brexitu urediti svoj status. Z možnostmi, ki jih imajo, ter postopki ureditve statusa so jih v ponedeljek v Londonu seznanili pravniki Evropske komisije. Kot je pojasnil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel, bodo lahko dobili naselitveni ali prednaselitveni status.

Ta status jim bo omogočil bivanje v državi pod enakimi pogoji kot doslej, ne bodo pa imeli britanskega državljanstva. Za tiste, ki bodo na Otok prišli po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, bodo veljali drugačni pogoji.

Status posameznika bo odvisen od tega, kdaj se je priselil na Otok. Kot so pojasnili na ponedeljkovem informativnem dogodku, ki ga je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Londonu v sodelovanju z Evropsko komisijo, bodo za naselitveni status lahko zaprosili tisti državljani ali njihovi družinski člani, ki bodo v času vlaganja prošnje v državi živeli že najmanj pet let. Naselitveni status bo veljal nedoločen čas, imetniki tega statusa lahko zaprosijo za britansko državljanstvo, status pa lahko tudi izgubijo, če zagrešijo kaznivo dejanje.

Prednaselitveni status pa je namenjen tistim, ki bodo do 30. junija 2021 na Otoku živeli manj kot pet let.

Po ocenah Evropske komisije bo moralo skozi postopek v skladu z evropsko naselitveno shemo okoli 3,5 milijona državljanov EU v Združenem kraljestvu. Postopek registracije bo za vse odprt od 30. marca do decembra 2020 v primeru brexita brez dogovora, v primeru sprejetja ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu pa pa do konca junija 2021.

Dogodka se je po besedah veleposlanika udeležilo okoli 60 slovenskih državljanov, še kakih 130 jih je preko spleta spremljalo prenos v živo, okoli 6000 ljudi pa si je ogledalo posnetek, ki bo sicer na voljo še nekaj dni.

Slovenci že iskali odgovore na veleposlaništvu

V Združenem kraljestvu po ocenah veleposlaništva živi okoli 5000 Slovencev, večinoma mlajše in srednje generacije. Številni med njimi so se že obrnili na veleposlaništvo za pojasnila v zvezi z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot je pojasnil veleposlanik, posameznike med drugim zanimajo pogoji pridobivanja statusa, prihodnje pravice, podatki o davkih, vozniških dovoljenjih, dvojnem državljanstvo, zanimajo jih tudi pokojnine in zdravstveno zavarovanje.

Na veleposlaništvo se poleg posameznikov obračajo tudi slovenska podjetja, ki poslujejo z Združenim kraljestvom. Po besedah veleposlanika jih ima okoli 20 predstavništva v tej državi, sicer pa jih okoli 850 izvaža v Združeno kraljestvo, okoli 2000 pa jih uvaža iz te države. Podjetja zanimajo predvsem novi pogoji delovanja po brexitu ter postopki za uvoz in izvoz.

Nekateri Slovenci pa razmišljajo, da bi zaradi brexita odšli z Otoka. Med njimi so raziskovalci, ki v državi trenutno delujejo v okviru evropskih raziskovalnih programov. Iz Združenega kraljestva bodo odšli tudi nekateri zaposleni v podjetjih, ki se bodo zaradi brexita preselila v druge države EU, ter nekateri predstavniki starejše generacije, ki razmišljajo o vrnitvi v domovino.

Veleposlaništvo v Londonu slovenskim državljanom v zvezi z brexitom pomaga tako, da organizira dogodke, na katerih se lahko posvetujejo z usposobljenimi strokovnjaki. Po referendumu leta 2016, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz povezave, pa imajo po besedah veleposlanika Rupla tudi več konzularnih opravil zaradi urejanja dokumentov.