Spet gradijo

Konec romance med Trumpom in Kimom?

B.K.
6. 3. 2019, 09.09
Deli članek:

Severna Koreja nadaljuje z izgradnjo raketnega izstrelišča.

Reuters
Test novega pogonskega sistema. April, 2016.

Severna Koreja je ponovno zagnala gradnjo izstrelitvenega kompleksa, ki ga je delno uničila lani, kažejo satelitske fotografije, posnete le dva dneva po koncu nedavnega srečanja med voditeljema obeh držav, ki se je končalo brez dogovora. Če so posnetki, ki jih je objavil ameriški Center za strateške in mednarodne študije (CSIS) resnični, se je nadaljevanje gradnje začelo še preden se je Kim Džong Un vrnil v Pjongjang.

Demokratična ljudska republika Koreja je kompleks Tongčangri, ki stoji na zahodni obali, deloma uničila julija lani, v znak napredka, ki sta ga na prvem srečanju v Singapurju dosegla Kim in ameriški predsednik Donald Trump. Na tem izstrelišču ni sicer Pjongjang nikoli testiral balističnih raket, ki so neposredno nevarne za Združene države Amerike, večinoma so ga uporabljali za izstrelitev satelitov v vesolje.

CSIS
Na satelitskih posnetkih je razvidno, da Pjongjang nadaljuje z gradnjo.

Analitiki v CSIS menijo, da je obnova gradnje severnokorejski odziv na propadla pogajanja, iz katerih je Trump predhodno odkorakal, brez dogovora s Kimom. Severna Koreja naj bi po trumpovih besedah namreč za obsežno uničenje jedrske infrastrukture zahtevala umik vseh sankcij, kar je za ZDA nesprejemljivo, a Pjongjang je Trumpa postavil na laž in zatrdil, da so bili pripravljeni uničiti velik del sporne infrastrukture, v zameno pa so zahtevali odpravo le nekaterih sankcij.

Washington se na poročilo CSIS še ni odzval, je pa Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton dejal, da bodo ZDA Severni Koreji naložile dodatne sankcije, če se pogovori ne bodo premaknili naprej.