Ekologi brez meja

Urša Zgojznik bo kandidirala za evropsko poslanko

B.K./STA
19. 2. 2019, 10.58
Deli članek:

Predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik je napovedala nestrankarsko kandidaturo za poslanko v Evropskem parlamentu.

Mediaspeed/Vid Rotar
Urša Zgojznik

Kot so sporočili iz društva Ekologi brez meja, sta jo h kandidaturi po desetih letih aktivizma napeljali še ena uspešna akcija Očistimo Slovenijo in volja množice, ki so se pripravljeni zavzeti za pravice ljudi in okolja.

"Zastopanost zelenih politik na lokalnem in nacionalnem nivoju je izredno slaba. Primanjkuje nam zelene politične volje in povezovanja. Primanjkuje pa nam tudi časa za spopadanje s podnebnimi spremembami," je v sporočilu društva poudarila Zgojznikova.

Po njenih navedbah mnogo odločitev, ki usodno vplivajo na to, ali bodo naši otroci in vnuki živeli v čistem in zdravem okolju, ni odvisnih samo od nas samih, saj se sprejemajo na mednarodni ravni. Verjame, da bi morala Evropa ostati vodilna sila v svetu, ki bo tudi ostale velesile prepričala v "nujnost omilitve neizbežnih podnebnih sprememb in njihovih katastrofalnih posledic za življenje na našem planetu".

Po mnenju Zgojznikove se je na področju odpadkov pri nas že marsikaj izboljšalo, tudi zaradi vztrajnosti društva, ki mu predseduje. Ekologi brez meja so poleg odmevnih čistilnih akcij prepoznani tudi po prizadevanjih za zmanjšanje količin zavržene hrane, ozaveščanju o pomenu zmanjšanja uporabe plastike za enkratno uporabo in preprečevanju nastajanja odpadkov na splošno. Kot so še poudarili v društvu, kot gonilna zero waste sila tudi v Evropi niso neznanka in na področju ravnanja z odpadki Slovenijo postavljajo na sam piedestal pozitivnih okoljskih praks.

Zgojznikova bo do dneva volitev ostala predsednica Ekologov brez meja ter bo še naprej aktivna pri izvajanju projektov in programov društva. To letos obeležuje 10-letnico delovanja.