V luči "afere sendvič"

Lepljivi prsti v politiki: še pomnite kradljivca paštet in jušnih kock?

R.T.
16. 2. 2019, 07.44
Deli članek:

Poslanca LMŠ Darija Krajčiča je v četrtek odnesla tatvina sendviča, s katero se je dičil na seji odbora za kmetijstvo. Še zdaleč ni edini politik z bolj ali manj dolgimi prsi, s sendvičem pa je zagotovo vsaj edinstven.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob zadnji aferi, ki jo je zakuhal poslanec Darij Krajčič, smo se spomnili še nekaterih drugih bizarnejših primerov tatinskih prijemov. 

Pred skoraj štirimi leti so drznejši podvigi v trgovinah z živili državnega sekretarja Janka Burgarja stali službe. Marca 2015 so Burgarja zalotili v trgovini, ko je več dni zapored kradel paštete, jušne kocke, piškote, študentsko hrano, suhe slive in drugo. Kranjski policisti so ga ovadili, a je tožilstvo ovadbo zavrglo, saj je bila ugotovljena nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Vrednost ukradenih stvari namreč ni presegla 50 evrov. Burgarja, ki se je za dejanje opravičil, je vlada razrešila.

Arhiv Svet24
Državni sekretar Janko Burgar je zaradi razočaranja nad nekaterimi dogodki kradel paštete.

Državni denar trošil za sekire, macole in kable

Nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc je rad zbiral stvari. V času mandata je nakupil za skoraj 100 tisoč evrov orodja in pripomočkov, ki jih je, kot je trdil, uporabljal »za potrebe predstavljanja Slovenije v Španiji«. Seznam njegovih nakupov je bil res neverjeten. Reberc je denimo porabil 4000 litrov dizelskega goriva, čeprav so na veleposlaništvu imeli dve vozili na bencinski pogon. Toda tu se seznam spornih nakupov šele začne. Ob inventarju rezidence so takrat našteli 1805 žlic in žličk, 1800 kozarcev, 1607 jedilnih vilic, 880 jedilnih in 116 kuhinjskih nožev, 307 kuhalnih posod, 183 skodelic, 100 zajemalk, 83 obračalk, 77 cedilnikov, 63 oprijemalk, 34 lijev, 29 lupilcev za krompir, 32 odpiračev za steklenice, deset kavnikov, pet fritez, tri opekače za kruh in tri mlinčke za kavo. Ni še konec! 4 kilometre električnih kablov, 69 adapterjev, 64 razdelilcev, 29 podaljškov, 4 antene, 15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, 4 zračne kompresorje, 8 setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, 5 vrtalnih strojev in 3 električne svedre.

Bobo
Odpoklicani veleposlanik iz Španije Peter Reberc je na veleposlaništvu v Madridu zbiral velike zaloge kuhinjskega pribora in orodja.