Umor iz časti?

"Dvakrat umorjena", osumljene sorodnike pa oprostili

G.G.
15. 2. 2019, 20.58
Posodobljeno: 15. 2. 2019, 20.59
Deli članek:

Oprostitev bližnjih sorodnikov umorjene 26-letne Sane Cheema je razburila tudi italijansko javnost.

Intagram / Sana_Cheema2014
Umorjena 25-letnica Sana Cheema.

Sana Cheema je že vrsto let živela v Brescii, aprila lani pa je odpotovala na obisk v rodno mesto Gujrat v Indiji. Starši naj bi zanjo načrtovali dogovorjeno poroko, ki na zahodu živeči Sani očitno ni bila po godu. Njeni prijatelji so povedali, da je že bila v zvezi z moškim v Italiji, s katerim se je nameravala poročiti, čemur pa so nasprotovali njeni starši.

Sana je v Gujratu nenadoma umrla. Njena družina je trdila, da jo je bog vzel k sebi, skratka, da je umrla naravne smrti. Nesrečnico so na hitro pokopali.

Ko je bil o Sanini smrti obveščen njen partner, je po prvem šoku zadevo sporočil medijem. Italijanske oblasti so pritisnile na indijske in policija v Gujratu je odredila izkop njenega truplo ter obdukcijo. Sumi so bili potrjeni. Poškodbe na vratu so nakazovale, da je bila zadavljena.

Policisti so umora osumili njenega očeta Ghulama Mustafo, brata Adnana in njenega strica. Na zaslišanjih so jih namreč močno obremenile priče, a so še med preiskavo spremenile svojo zgodbo.

Danes so bili vsi trije na sodišču oproščeni zaradi pomanjkanja dokazov. Lokalna političarka iz Brescie Viviana Beccalossi je ob tej novici dejala, da je bila Sana Cheema "ubita dvakrat".

Podatki indijskih aktivistov za človekove pravice kažejo, da na leto v Indiji zagrešijo okoli 1000 umorov iz časti.