Osnutek proračunskega načrta za leto 2019

Ministrstvo za finance Evropski komisiji poslalo dodatna pojasnila

J.P.
4. 2. 2019, 20.44
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 20.45
Deli članek:

Danes so Evropski komisiji poslali dodatna pojasnila glede Osnutka proračunskega načrta za leto 2019, ki ga je Slovenija v Bruselj poslala po sprejemu predloga rebalansa proračuna za leto 2019 na vladi.

Profimedia
Na ministrstvu so odločeni, da Slovenija pri doseganju dolgoročne vzdržnosti javnih financ ne bo zavirala gospodarske rasti.

Ministrstvo za finance je v odgovoru Evropski komisiji poudarilo, da za Slovenijo pravilo dolga predstavlja osnovno vodilo, ki ga je vlada pri snovanju ekonomskih politik zasledovala. Pri tem si je vlada, kot so zapisali, »prizadevala ohranjati pozitiven nominalni presežek in s tem na srednji rok tudi dolgoročno vzdržnost javnih financ«. V tem smislu država zagotavlja ustrezno razmerje med stabilnostjo javnih financ na eni strani ter skrbjo za državljane in širši razvoj države na drugi strani, so še zapisali. »Začrtana pot javnofinančne konsolidacije omogoča, da z oblikovanjem ustreznega spleta ekonomske politike zagotovimo doseganje srednjeročnega cilja in stabilnost javnih financ ter ustrezno raven gospodarske rasti.«

Na ministrstvu so nadaljnje odločeni, da Slovenija pri doseganju dolgoročne vzdržnosti javnih financ ne bo zavirala gospodarske rasti, »hkrati pa bo omogočala skrb za raven socialne varnosti tudi z ukrepi za ustrezno ciljanost socialne politike. Za Slovenijo je ključno ohranjanje gospodarske aktivnosti in dvig produktivnosti ob ustrezni ravni dolga sektorja država«.