Izjava o trpinčenju

Šarcu poslali pismo, prosijo za menjavo Prešička

T.L./STA
25. 1. 2019, 10.58
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 11.08
Deli članek:

Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal v četrtkovi oddaji Tarča, da "ne trpinči brez razloga".

Bobo
Marjan Šarec

Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak je povedal, da je hišni sindikat poslal pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu in prosil za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička. Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal v četrtkovi oddaji Tarča, da "ne trpinči brez razloga".

"V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je povedal Lesjak. Po četrtkovi izjavi v oddaji Tarča, ki se je v celoti glasila: "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," se je razvnela burna debata.

Izjavo ponovil dvakrat

V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo, da "je trpinčenje dopustno, če zanj obstaja razlog", prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

"Pri tem se minister ne more izgovarjati na lapsus, saj so mu izjavo v razpravi dvakrat ponovili, pa je ni popravil. Če je bilo kaj, je kvečjemu iz njega govorilo nezavedno," je dejal Lesjak in dodal, da "človek, ki lahko kaj takega reče, ne more opravljati javne funkcije". "Trpinčenje ni dopustno, pika," je bil jasen.

Srečanja z delavci ne bo?

Prešiček, ki vse od začetka očitke zavrača, se je že srečal s Sindikatom kulture in narave Slovenije (Glosa), neuradno pa naj bi v ponedeljek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog". A kot je povedal Lesjak, vse kaže na to, da do tega srečanja ne bo prišlo.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana stopil v bran ministru ...

Ob obtožbah o zlorabi položaja ministra za kulturo so se včeraj odzvali še na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil Prešiček direktor od januarja 2010 do septembra 2018. Kot so zapisali, je bil pri svojem delu "dosleden, ustvarjalen, od svojih sodelavcev je pričakoval samoiniciativnost, kreativnost, natančnost".

Pričakoval je tudi spoštovanje rokov, so dodali. "Povsem nerealno bi bilo pričakovati, da bi bila pričakovanja in zahteve vodstva v zvezi z dobro opravljenim delom zaposlenih vedno vsem v veselje. Človeško je, da praviloma vidimo najprej svoje potrebe in da doživljamo zahteve vodstva tudi na subjektiven način," so zapisali v sporočilu za javnost.

... učitelj pa kričanju na učitelje in učence

Učitelj na konservatoriju Matevž Smerkol pa je v oddaji Tarča zatrdil, da je Prešiček kričal nanj in mu je vzel nekaj delovnih nalog. Kričal naj bi tudi na učence in druge učitelje pred učenci. Minister je očitke zavrnil. Izpostavil je, da je trikrat dobil podporo učencev in staršev za mesto direktorja. Dejal je, da zna biti glasen, a da nikoli ne diskreditira ali ponižuje drugih. V oddaji Tarča so sicer izpostavili še nekatera pričevanja o ministrovem domnevno neprimernem vedenju in nekatere druge domnevne primere mobinga v javni upravi.

Medtem so ministru te dni že izrekli podporo tudi nekateri vidni kulturniki. Med podporniki so vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, skladatelj Milko Lazar, urednik založbe Litera Orlando Uršič, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik, vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, režiser Aleksandar Popovski, baletnik in direktor mariborskega baleta Edward Clug ter umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak.

Šarec bo povedal svoje po vrnitvi

V zadnjih dneh v javnosti namreč odmevajo očitki ministru Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri sindikatu Glosa so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju. Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil iz službene poti v Davosu in bo prebral ministrovo poročilo o dogajanju. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.