Davos

Soros pozval Trumpa, naj nadaljuje s pritiskom na Kitajsko

B.K.
25. 1. 2019, 09.54
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 10.01
Deli članek:

Kontroverzni madžarski investitor George Soros je ob robu gospodarskega foruma v Davosu ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozval, naj nadaljuje s pritiskom na njegovega kitajskega kolega Ši Džinpina.

Profimedia
George Soros

Soros je Šija označil za "najnevarnejšega nasprotnika odprtih družb." Zmotil ga je predvsem domnevni informacijski nadzor, ki ga kitajske oblasti preko uporabe sodobne tehnologije vršijo nad kitajskim prebivalstvom. "Lani sem še verjel, da bi morala biti Kitajska globlje vključena v globalne institucije, a od takrat se je obnašanje Ši Džinpina spremenilo," je dejal na zasebni večerji po zaključku dnevne konference, poroča portal Euractiv.

Premirje v trgovinskem boju med gospodarskima velesilama, ki sta ga obe strani sklenili konec leta, so gospodarstveniki načeloma pozdravili, a Soros ameriški pristanek na pogajanja obžaluje. "Moj pogled je, da bi ZDA morale, namesto, da se grejo trgovinsko vojno z vsem svetom, to usmeriti na Kitajsko. Žal se je predsednik Trump odločil za drugo pot: popustiti Kitajski in to razglasiti za zmago, medtem pa napadati ameriške zaveznike."

Soroša še posebej skrbita kitajska tehnološka velikana ZTE in Huawei, ki morata po zakonu sodelovati s kitajskimi obveščevalnimi agencijami. "Če bodo tovrstna podjetja dominirala 5G trg, bodo predstavljala nesprejemljivo varnostno tveganje za ves ostali svet," je dejal Soros, ki se je obregnil tudi ob zahodne tehnološke velikane, denimo Facebook. V tehnološki vojni, bi namreč tudi zahodna tehnološka podjetja izbrala napačno stran - stran profita, je prepričan Soros.