Pribežniki

Sodišče odločilo: vodja Lige Salvini je lahko obtožen ugrabitve

B.K./STA
25. 1. 2019, 10.12
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 10.27
Deli članek:

Italijansko sodišče na Siciliji je razsodilo, da je italijanskega notranja ministra Mattea Salvinija možno obtožiti ugrabitve, ker pribežnikom avgusta lani ni dovolil, da bi se z ladje italijanske obalne straže izkrcali na ozemlje Italije. Odločitev sodišča pa Salvinija glede na njegov odziv na njegovi Facebook strani ni vznemirila.

Reuters
Vodja nacionalistične italijanske stranke Liga Matteo Salvini.

Zdaj je na potezi italijanski parlament, ki mora odločiti, ali se bo sodni proces proti Salviniju lahko začel ali pa ga bodo preložili. Vprašanje namreč je, ali se bo skliceval na imuniteto in ali mu jo bo parlament priznal. Pri tem bo po navedbah nemškega spletnega portala Deutsche Welle zanimivo videti, ali bodo koalicijski partnerji iz Gibanja petih zvezd podprli notranjega ministra iz skrajno nacionalistične Lige.

"Priznam. Ni potrebe po sodnem procesu. Res je. Storil sem in to bi storil še enkrat," je zapisal italijanski notranji minister. "Ostal sem brez besed," je še dodal.

Obtožbe na račun Salvinija je izreklo tožilstvo v sicilskem mestu Catania, ki meni, da je Salvini nezakonito zadrževal 177 migrantov, ko jim ni dovolil, da bi se izkrcali iz italijanske ladje Ubaldo Diciotti, ki jih je rešila iz Sredozemskega morja. Potem ko so skorajda teden dni preživeli na ladji, so Irska, Albanija in katoliška cerkev dosegle dogovor o njihovem sprejemu. Večina migrantov na krovu ladje je bila iz Eritreje in so bili na begu pred revščino in nasiljem v državi.

Pred Sicilijo čaka nemška ladja z begunci

Medtem je do pristanišča Sirakuze na Siciliji prispela reševalna ladje nemške človekoljubne organizacije Sea Watch, na krovu katere je 47 pribežnikov. Ladja, ki pljuje pod nizozemsko zastavo, je zaradi slabega vremena krenila proti Italiji, vendar nima dovoljenja za pristanek.

Italijanska vlada že več mesecev prepoveduje zasebnim reševalnim ladjam, da bi priplule v italijanska pristanišča. Kot je ob tem dejal italijanski prometni minister Danilo Toninelli, ki je pristojen tudi za obalno stražo, bi morala ladja nemške človekoljubne organizacije za dovoljenje za pristanek zaprositi Nizozemsko.

Na Twitterju je Sea Watch 3, ki je minulo soboto pred libijsko obalo na krov vzela migrante, objavila, da poskušajo najti zaščito pred sedem metrov visokimi valovi, dežjem in ledenim vetrom.