varuh človekovih pravic

Tudi Levica in SNS bosta podprli Svetino za varuha

B.K./STA
23. 1. 2019, 15.41
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 15.43
Deli članek:

Kandidatu za varuha človekovih pravic Petru Svetini se obeta dovolj glasov za imenovanje v DZ.

Bobo
Peter Svetina

Podporo so mu že obljubile koalicijske stranke, NSi in manjšinska poslanca, v zadnjih dneh pa še poslanska skupina Levica, ki se je s Svetino ponovno sestala, ter SNS. Te poslanske skupine imajo skupaj 65 glasov. Le SDS glede podpore Svetini še molči.

Državni zbor imenuje varuha človekovih pravic na javnem glasovanju z najmanj 60 glasovi vseh poslancev. Predsednik republike Borut Pahor je Svetino v imenovanje državnemu zboru predlagal po posvetovanjih s poslanskimi skupinami 14. januarja. Ocenil je, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Že takoj po izteku javnega razpisa za varuha je Svetini podporo izrekla NSi, po posvetovanjih pri Pahorju pa tudi koalicijske stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, čeprav so nekatere ob tem dopuščale tudi možnost podpore Roku Svetliču. Poslanca narodnih manjšin sta kandidatu obljubila podporo, če bo kazalo na dovolj glasov za imenovanje.

Kot so po posvetu pri Pahorju napovedali v Levici, so se s Svetino še enkrat sestali, na torkovi seji poslanske skupine pa sklenili, da ga bodo podprli, je danes v izjavi novinarjem v DZ povedal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Podporo štirih poslancev SNS pa je danes v izjavi za STA napovedal predsednik stranke Zmago Jelinčič.

O kandidatu za novega varuha bo v četrtek odločala Mandatno-volilna komisija DZ. Leta 1965 rojen specialni pedagog za duševno prizadete je v javni predstavitvi poudaril, da je pri svojem dosedanjem delu vedno sledil samo enemu cilju, in ta je spoštovanje človeka, ne glede na to, kakšen je. Na javni predstavitvi je napovedal, da bo v vlogi varuha človekovih pravic proaktiven.