Sporazumen odhod?

Prva dama SDH bi ob odhodu dobila 66.000 evrov odpravnine

Mihael Korsika
23. 1. 2019, 13.05
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 13.13
Deli članek:

Predsednici uprave Slovenskega državnega holdinga z najdaljšim stažem Lidiji Glavini, ki položaj zaseda že 23 mesecev, naj bi se majal stolček. Bodo nadzorniki že danes ustoličili novega predsednika Andreja Božiča, ki je v ponedeljek postal član uprave?

STA
Če se bodo nadzorniki z Glavino uspeli dogovoriti za sporazumen odhod, ji bo pripadalo šest plač oziroma okoli 66.000 evrov.
Nadzorni svet SDH je predsednici uprave Lidiji Glavini in članici uprave Nadi Drobne Popovič konec leta 2017 za 40 odstotkov dvignil osnovno bruto plačo. Glavini na skoraj 15.500 evrov bruto, a sta se obe po pritisku javnosti povišanju januarja lani odpovedali. 

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) na današnji seji po zadnjih podatkih še ne bo razpravljal o morebitni zamenjavi na čelu družbe, saj naj bi si nadzorniki po poročanju časnika Dnevnik prizadevali za sporazumen odhod Lidije Glavina.

Za njeno slovo naj bi se že od prevzema oblasti zavzemala največja vladna stranka LMŠ. V zadnjem času so se jim pridružili v SMC, ki je sicer Glavino v preteklosti podpirala. Prva dama SDH naj bi izgubila zaupanje njihovega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, kar je v večini povezano z uresničitvijo turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela tri hotelske družbe, s čimer bi to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. Država naj bi za prevzem Save SDH celo dokapitalizirala.

Sporno delovanje v Telekomu

Ob tem so v javnosti vse glasnejši očitki o njenem delovanju na Telekomu, kjer je predsednica nadzornega sveta. Po poročanju nacionalne televizije Glavina ni vpogledala v vsebino pogodbe o rekordni, 50-milijonski poravnavi med Telekomom in T2, kot so to storili vsi drugi nadzorniki. Zato se postavlja vprašanje, ali je pri tem kot nadzornica opustila dolžno ravnanje.

Toda nacionalka opozarja, da tudi če je Glavina res opustila dolžno ravnanje v nadzornem svetu Telekoma, to ne more biti razlog za njeno razrešitev z mesta predsednice uprave SDH. Če se bodo nadzorniki z Glavino uspeli dogovoriti za sporazumen odhod, ji bo ob odhodu pripadalo šest plač oziroma okoli 66.000 evrov.

Bogate izkušnje morebitnega naslednika

Za njenega naslednika se sicer že omenja Andrej Božič, ki naj bi bil blizu stranke LMŠ in je v ponedeljek uradno postal član uprave SDH. Brežičan Andrej Božič, ki šteje 58 pomladi, je sicer diplomant ljubljanske Ekonomske fakultete, ima pa bogate izkušnje v gospodarstvu. Na začetku poslovne poti je bil vodja prodaje za 40 različnih svetovnih tržišč v podjetju Videm Krško. »V svoji 30-letni karieri je uspešno izpeljal številna prestrukturiranja, sanacije in start up projekte tako v Sloveniji kot v tujini,« je zapisano na spletni strani 28. Slovenskega oglaševalskega festivala. Pred nastopom funkcije v Slovenskem državnem holdingu je bil od leta 2010 generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki jo je tudi uspešno saniral. Pred tem je prevzel sanacije tovarne papirja Goričane, skupine Iskra ERO in nemškega podjetja Mondi Raubling GmbH, ki je del multinacionalne skupine Mondi.

STA
Andrej Božič je v ponedeljek postal član uprave SDH.

Trije predsedniki

Država je Slovenski državni holding, ki je prevzel pristojnosti in obveznosti tedanje Slovenske odškodninske družbe (SOD), z zakonom ustanovila konec aprila leta 2014. Prvi predsednik uprave SDH je po preoblikovanju postal dotedanji predsednik SOD Matej Pirc, a je bil njegov mandat na čelu holdinga kratkega veka.

Prva menjava na čelu družbe je sledila čez dobro leto, verjetno bi do nje prišlo še hitreje, če ne bi bilo zapletov. Prvi razpis za nove nadzornike SDH – prejšnji nadzorniki so bili tako kot Pirc imenovani še v SOD –, je namreč neslavno propadel, ko je vlada Mira Cerarja zavrnila predlog finančnega ministra Mramorja. Slednji je vladi v potrditev predlagal imena, ki jih je pripravila posebna strokovna komisija.

Po ponovitvi razpisa je državni zbor sredi julija 2015 potrdil vladni predlog za nov nadzorni svet, v katerega je bila tedaj imenovana tudi današnja direktorica uprave Lidija Glavina. Nadzorni svet je na podlagi mednarodnega razpisa konec oktobra istega leta imenoval novo upravo, predsednik katere je postal dotedanji predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec.

Kadrovanje v SDH je sicer leta 2015 poželo veliko pozornost javnosti, o njej so tedaj poslanci razpravljali tudi na izredni seji, saj so se vrstili predvsem očitki na račun preteklega delovanja Jazbeca. Ta je bil od leta 2009 do 2012 član uprave NLB, med majem 2011 in novembrom 2012 tudi predsednik kreditnega odbora. Šlo je namreč za obdobje, v katerem so bili odobreni visoki krediti nekaterim podjetjem, med drugim Savi, Merkurju in Vegradu, ki so propadla ali končala na slabi banki.

Jazbec je kljub vsemu zasedel položaj. Predsednik Desusa Karl Erjavec je ob tem priznal,  da je v zvezi z Jazbecem malce zaskrbljen, a da bo čas pokazal, ali je nova uprava prava ali ne.

Na odgovor ni čakal prav dolgo. Že nekaj mesecev po imenovanju nove uprave se je SDH zapletel v spor z Luko Koper zaradi predloga za zamenjave treh nadzornikov v koprski družbi. Predlog je naletel na veliko nasprotovanje vodstva in delavskih predstavnikov, zaradi česar je prišlo celo do blokade pristanišča. Le dan po tem, ko je nadzorni svet SDH potrdil odločitev uprave SDH, je holding predlog za menjavo nadzornikov Luke Koper umaknil z dnevnega reda skupščine in tako popustil vodstvu in sindikatom koprske luke.

Tik pred skupščino v začetku julija leta 2016 je sledil Jazbečev odstop, ki je družbo torej vodil le sedem mesecev, nadzorni svet SDH pa je nato za začasno predsednico uprave holdinga imenoval dotedanjo članico nadzornega sveta Lidijo Glavino. Nadzorniki so Glavini najprej podaljšali začasni mandat, nato pa so ji februarja leta 2017 podelili polni mandat za vodenje.