Pretkani goljuf

Posavec obljubljal poceni avtomobile in ljubezen, nato pa lahkovernežem praznil račune

S.R.
23. 1. 2019, 11.18
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 11.39
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so za rešetke spravili 34-letnika iz Posavja, specialnega povratnika, osumljenega več goljufij.

Profimedia
Žrtve je oškodoval za več kot 70.000 evrov.

34-letnega moškega z območja Posavja so zaradi suma storitve več kaznivih dejanj goljufije pridržali 17. januarja. Kriminalisti so namreč ugotovili, da je lani na območju Posavja, Dolenjske, Suhe Krajine in Ljubljane ogoljufal več ljudi. Njegov "modus operandi" je bil naslednji, sporočajo iz PU Novo mesto.

Oškodovancem je lažno obljubljal dobavo osebnih avtomobilov po znatno nižji ceni od tržne. Ti so mu izročili predplačilo v gotovini, pri čemer je predujem v nekaterih primerih znašal tudi več tisoč evrov. Tega je pospravil v žep in z oškodovanci prekinil vse stike. Podobno je počel tudi v zadevah srca. V več primerih je preko družbenega omrežja navezal stik z ženskami, ki se jim je predstavljal pod različnimi lažnimi imeni. Z njimi se je tudi srečal, vzpostavil ljubezenski odnos ter si z različnimi lažmi in pretvezami od njih izposojal denar, ki pa ga seveda ni imel namena vrniti. Žrtve so mu izročale prihranke in si izposojale denar od znancev, nekatere pa so zanj celo najele kredit. Ko je segel dovolj globoko v žep, je z njimi prekinil vse stike. Eni, ki je posumila na goljufijo, je tudi grozil, naj si slučajno ne drzne oditi na policijo. 

Kriminalisti so ugotovili še, da je lopov ogoljufal tudi več prodajaln z avtomobilskimi deli, kjer se je dogovoril za odlog plačila, po dobavi pa računa za blago seveda ni poravnal. S kaznivimi dejanji se je omastil s premoženjem v višini najmanj 70.000 evrov. Preiskava je sicer še v teku, saj kriminalisti ocenjujejo, da je bilo žrtev še bistveno več, a da oškodovanci goljufij niso naznanili organom pregona. Morebitne oškodovance 34-letnega malopridneža ali žrtve podobnih primerov goljufij zato pozivajo, naj o tem obvestijo policiste na najbližji policijski postaji.

34-letnika so kriminalisti že v preteklosti obravnavali zaradi istovrstnih kaznivih dejanj, zanje pa je bil že pravnomočno obsojen na večletno zaporno kazen.19. januarja so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici v Krškem, ki je zanj odredila pripor.