Podražitev

Občine so proti, a je Teš vnovič dvignil ceno toplotne energije

J.P./STA
23. 1. 2019, 15.26
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 15.28
Deli članek:

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je znova zvišala ceno toplotne energije, tokrat na 21,32 evra za megavatno uro (MWh). To v primerjavi s ceno, ki je veljala pred dvigom novembrom lani, predstavlja 23,58-odstotno rast.

Mediaspeed
Občine v Šaleški dolini so proti podražitvi.

Teš, ki s toplotno energijo oskrbuje Šaleško dolino, je v začetku tega meseca na Agencijo za energijo RS poslala dopis, s katerim uveljavlja spremembo variabilnega dela cene toplotne energije, so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje.

V Tešu so sicer toplotno energijo pred tem zvišali pred dvema mesecema; takratno zvišanje je bilo 17,77-odstotno, na 20,31 evra za MWh.

Razlog strošek nakupa

Kot razlog za tokratni dvig cene toplotne energije v Tešu navajajo strošek nakupa emisijskih kuponov za letos. Ta namreč po izračunu Teša neposredno vpliva na variabilno ceno proizvodnje toplote, izhodiščno ceno proizvodnje toplote in ne nazadnje tudi na ceno toplotne energije pri končnih uporabnikih, s čimer se občine v Šaleški dolini ne strinjajo.

V sistem oskrbe s toplotno energijo je vključenih 33.000 občanov Šaleške doline, ob lanskem zvišanju cen toplotne energije pa je velenjska komunala skupaj z velenjsko občino prebivalcem na pomoč priskočila s subvencijami. Na ta račun gospodinjstva letno prihranijo okrog 50 evrov.

Tako bodo občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki kot ustanoviteljice velenjske komunale na seji sveta ustanoviteljev v sredo razpravljale o vnovičnem dvigu nakupne cene toplotne energije.

Komunalno podjetje Velenje zaenkrat še nosi breme razlike v ceni, za podjetje pa obstoječi dvig cene toplotne energije mesečno pomeni 150.000 evrov izgube.

Odjemalci toplotne energije v Šaleški dolini za zdaj še plačujejo velenjski komunali toplotno energijo po ceni, ki je veljala pred novembrom lani - 17,25 evra za MWh.