Mobing na ministrstvu za kulturo

Židan: Prešiček mora dobiti po prstih, a moramo preprečiti lov na čarovnice

B.K./STA
23. 1. 2019, 16.32
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 18.00
Deli članek:

Zaradi domnevnega mobinga se tla pod nogami vse bolj tresejo ministru za kulturo Dejanu Prešičku.

Bobo
Dejan Židan
Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu, ki naj bi posredno pripomoglo k tragični smrti uslužbenca na ministrstvu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Marjana Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa. "Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno smatram, da je ni, da nisem nič takšnega storil," je za TV Slovenija povedal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev - neuradno v ponedeljek -, na katerem naj bi "vzpostavili dialog", da si povedo, "kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka". Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avto uporabljal v zasebne namene. V avtu naj bi prevažal glasbene inštrumente, nekateri so mu očitali tudi prevažanje družinskih članov. Prešiček naj bi pisno pojasnilo Šarcu predal v četrtek.

Židan: Nedopustno je, da se ga križa na podlagi nepreverjenih trditev

Predsednik Državnega zbora in prvak stranke SD Dejan Židan je na današnji novinarski konferenci priznal, da je minister Prešiček storil napako. "Minister Dejan Prešiček je naredil napako. Minister Dejan Prešiček je omogočil, da so devetkrat inštrument iz ministrstva peljali na njegov konzervatorij. To je napaka, zaradi te napake jih mora dobiti po prstih, mora dobiti opomin," je bil strog Židan, ki pa je strankarskemu kolegu stopil v bran pri obtožbah o mobingu. Po Židanovem mnenju gre namreč za "nepreverjene trditve," ki ne smejo biti osnova za javni linč ministra. "Nedopustno je, da se na podlagi trditev, ki so od nekje privlečene, človeka križa. Nedopustno je, da pristanemo na to, da so nepreverjene trditve osnova, da se iz njega dela najslabšega človeka v Sloveniji. Če bomo pristali na to, kako bomo še dobili ljudi, ki so se pripravljeni izpostaviti in narediti korak naprej," je še dejal Židan.

V SD sicer pravijo, da ima zadnjo besedo premier. Če bo ta ocenil, da je bil prevoz Prešičkovih inštrumentov tako sporen, da mora minister zaradi tega odstopiti, temu v stranki ne bodo nasprotovali. "Če predsednik vlade oceni, da je to takšna napaka, da mora zapustiti tudi ministrsko mesto, bo minister Prešiček tako naredil in stranka bo spoštovala odločitev," je bil jasen Židan, ki zatrjuje, da prepira znotraj koalicije ne bo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Odvisno od ministrovih pojasnil

Za nekatere stranke so očitki precej hudi. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če vse drži, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal predsednik DeSUS. Je pa zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS, takšnih težav ni bilo.

Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je v izjavi v DZ dejal Zorčič in poudaril, da je del politike SMC glede delovnih razmerij tudi odprava šikaniranja na delovnem mestu.

"Ne bi bil vzgled, če bi na tako pomembnem delovnem mestu, kot je kulturno ministrstvo, dovolili šikaniranje in si zaprli oči," je opozoril Zorčič. Presoja glede zlorabe položaja pa je po njegovem mnenju v rokah premierja.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne. Kar zadeva očitkov glede zlorabe položaja pa je to po njegovem mnenju nekaj, kar ne pristoji ministru na takšni funkciji. Je pa po njegovih navedbah odgovornost premierja, da pove, kakšno je njegovo stališče in kako bo ukrepal.

Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi Ive Dimic stanje na ministrstvu zaskrbljujoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev in poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni. Poslanka pričakuje, da bo Šarec deloval tako, kot je napovedal v začetku mandata, in sicer, da bo vpeljal etičnost in prevzemanje odgovornosti v primeru nepravilnosti. Glede prevažanja osebnih stvari v službenem vozilu pa je poslanka poudarila, da mora funkcionar vedeti, kakšna so pravila in kje je meja.

Jelinčič z drugačnim pogledom

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oz. je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.