Stanovanja

So v nevarnosti banke, investitorji ali kupci?

Žiga Kariž
30. 12. 2018, 07.59
Posodobljeno: 30. 12. 2018, 08.41
Deli članek:

Cene stanovanj, tako novih kot rabljenih, nezadržno rastejo. Nepremičninski strokovnjaki in Banka Slovenije opozarjajo, da so cene ponekod prenapihnjene.

Peca
Stanovanja v dveh stolpnicah ob Litostrojski ulici v Ljubljani so že naprodaj.

Se lahko ponovi leto 2008 in se bo nepremičninski trg porušil? Banka Slovenije je že septembra 2016 bankam izdala priporočila za nepremičninski trg. V poročilu o finančni stabilnosti, ki je izšlo decembra letos, je navedla, da tveganja, ki izhajajo iz nepremičninskega trga, naraščajo. Pogoji za pridobitev kreditov so vse bolj ohlapni, povpraševanja je veliko. Ker v zadnjih letih ni bilo večjih nepremičninskih projektov, so cene stanovanjskih nepremičnin predvsem v Ljubljani, Kopru in nekaterih turističnih središčih močno narasle. Banka Slovenije navaja, da so že primerljive s cenami iz leta 2008, a je dostopnost stanovanj še vedno boljša kot pred krizo, saj se je v tem času povečala kupna moč gospodinjstev, boljši pa so tudi posojilni pogoji.

Spacelab
V Ljubljani bo v naslednjih letih zraslo več stolpnic.

Leto 2019

Vsaj v prvi polovici naslednjega leta lahko še vedno pričakujemo enak trend kot v letošnjem letu, v drugi polovici pa bi se lahko na trgu že začela pojavljati stanovanja, ki bodo zgrajena leta 2020. In teh bo vsaj v Ljubljani skoraj 2000. »Od januarja do decembra prihodnjega leta se bo začela gradnja okoli 2000 stanovanj zasebnih investitorjev, letos jih je bilo le okoli 200. Zato menim, da se bodo cene nepremičnin znižale, primerna cena bi bila od 2200 do 2300 evrov za kvadratni meter brez davka,« je nedavno napovedal župan Ljublljane Zoran Janković. Ob tem sicer ni povedal, da je velik del stanovanj, ki bodo namenjena najemniškem trgu, že oddan, saj ima ljubljanski občinski stanovanjski sklad v čakalni vrsti več sto ljudi, ki so že bili izbrani na razpisih.

Kje so nevarnosti?

Naraščajoče cene nepremičnin bi lahko povečale apetite investitorjev, ki bi seveda raje videli cene vsaj tisoč evrov za kvadratni meter višje, kot pa so pričakovanja Zorana Jankovića. Če bodo banke na trg še vedno tako dobrovoljo delile kredite po nizkih obrestnih merah, bi se jim želje celo lahko uresničile. A pričakuje se, da bodo obrestne mere naslednje leto jeseni narasle, kar bi lahko povpraševanje znižalo. Glede na številne statistične podatke se je ohlajanje gospodarstva že začelo. Ko se bo v takih razmerah na trgu pojavilo več tisoč stanovanj hkrati, se lahko zgodi, da se bo znašel v težavah tudi kakšen investitor. Ni sicer pričakovati, da bi se ponovilo leto 2008, a tveganja zagotovo obstajajo.

STA
V naslednjih dveh letih bo samo v Ljubljani na trg prišlo 2000 stanovanj.

Nova stanovanjska politika

V naslednjem letu naj bi sprejeli tudi stanovanjski zakon, ki naj bi dokončno v življenje spravil stanovanjsko politiko, ki je že tri leta le na papirju. Zaživela naj bi stroškovna najemnina in stanovansjki dodatek, gradnjo lastniških stanovanj pa naj bi se prepustilo izključno trgu. Množica mladih ljudi, ki sanja o svoji nepremičnini, obenem sanja tudi o uvedbi ukrepa, ki bi omogočil nakup nepremičnine prek najema, česar si želijo tudi pri stanovanjsih skladih. Kako bo to vplivalo na trg nepremičnin, je težko napovedati. Svoje bo zagotovo dodal tudi davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli v letu 2020. Zaključek je torej, da bo leto 2019 na področju nepremičnin nekako prehodno leto, ki bo pokazalo, kako bo videti nova stanovanjska prihodnost ter kdo so investitorji, ki bodo v prihodnje krojili trg gradnje stanovanjskih nepremičnin.