Žilne opornice

Se kardiologu Noču maščujejo lobiji?

Luka Tetičkovič
29. 12. 2018, 19.20
Deli članek:

Ukinili raziskovalni program, ki je pred tem prejel Zoisovo nagrado. Ali gre za sporočilo, naj se zdravniki ne mešajo v interese dobaviteljev zdravstvene opreme?

Primož Lavre
Noč je v sodelovanju s parlamentarno preiskovalno komisijo in kolegi znižal ceno žilnih opornic s 1000 na 160 do 200 evrov. So se mu za to maščevali?

Kardiologu Marku Noču, ki je dokazal, da je pri prvi pomoči ob zastoju srca umetno dihanje odveč, to spremembo medicinske paradigme primerno znanstveno podprl in bil za to letos nagrajen z Zoisovo nagrado, so kot edinemu ukinili financiranje prav tega raziskovalnega programa.

Zavrnili samo njegov program?

Zakaj? Sprašuje se tudi sam. Potem ko je za svoje delo na prav tem področju prejel Zoisovo nagrado, najvišje državno priznanje za vrhunske dosežke v znanosti, so mu iz Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) sporočili, da njegov program na ocenjevanju ni bil izbran. Pred postopkom ocenjevanja so pet prijav zavrnili že v postopku javnega razpisa in javnega poziva, tri pa v postopku ocenjevanja. Od tega samo Nočev program ni presegel mejnih 14,0 točke, kar je ravno prag, ko se ga zavrne. Dve prijavi sta bili zavrnjeni zaradi pomanjkanja sredstev, so pojasnili v ARRS.

»Ta novica je absurdna. Res je šokantno, da je od 70 programov 69 odobrenih, edino naš ne. Ne morem se znebiti vtisa, da je to neke vrste kazen za vse moje aktivnosti v povezavi z znižanjem cene žilnih opornic,« je novico komentiral Noč.

Disciplinirali so ga že pred tem

Noč je namreč sodeloval s parlamentarno preiskovalno komisijo o korupciji v slovenskem zdravstvu. »S kolegom dr. Blažem Mrevljetom in Jelko Godec, predsednico parlamentarne preiskovalne komisije, smo z entuziazmom, medsebojnim zaupanjem in usklajenim delom znižali ceno žilnih opornic z okoli 1000 evrov leta 2013 na sedanjih 160 do 200 evrov,« je Noč pred meseci zapisal v osrednjem slovenskem časopisu, »za 'nagrado' so mi v Kliničnem centru omejili interventne kardiološke posege na minimum, vmes prepovedali delo v Medicorju, letos so zakrožile anonimke, slovenska kardiološka stroka me je odstranila z domačih strokovnih srečanj«.

»V Sloveniji ni naključij,« je razplet prek telefona komentirala Jelka Godec, ki je vodila omenjeno preiskovalno komisijo. »Čudno pri tem je, da so ljudje, ki poznajo te zadeve, Noču čestitali že, ko so vedeli, da ne bo dobil raziskovalnega programa. To bi res lahko bilo neko sporočilo,« je dodala Godčeva.

Na ARRS te domneve »kategorično« zavračajo in poudarjajo, da so pri svojem delu povsem neodvisni od »kakršnihkoli notranjepolitičnih okoliščin«.

Skrhana integriteta agencije?

Govorili smo namreč z zdravniki, ki so bili izjavo pripravljeni podati le anonimno. Do tega trenutka je med njimi prevladovalo prepričanje, da domnevni zunanji posegi v način izbire financiranih programov niso mogoči. Varovalka v tem sistemu so bili namreč prav tuji strokovnjaki, ki kot zunanji ocenjevalci zagotavljajo objektivnost postopka, ki povrhu poteka prek javnega razpisa. Ta vera v sistem je med zdravniki zdaj skrhana.

Še najbolj nenavadno se zdravniški srenji zdi, da financiranja ni prejel program, ki bi mu ga bilo treba le podaljšati. Doslej je namreč veljalo, da do financiranja težko pridejo nove vloge, že uveljavljeni programi pa s podaljševanjem niso imeli pretiranih težav. Navedenega na ARRS niso komentirali, so pa pojasnili, da je tokrat financiranje prejelo 10 novih raziskovalnih programov.

Agencija si je oprala roke z avtonomijo, in ne s stroko

Agencija se je na medijsko poročanje odzvala s kratkim sporočilom za javnost, v katerem si je oprala roke z navajanjem zakonodaje in legalizmov. V njem smo lahko prebrali predvsem dve sporočili. Kot prvo, je ARRS pri svojih odločitvah avtonomna in neodvisna. Kot drugo, so neodvisni zunanji strokovnjaki presodili, da si Nočev program zasluži 14,0 točke.

Noč je dejal, da je bil njegov projekt avtomatsko zavrnjen, agencija pa je zapisala, da se v postopek za določitev obsega financiranja »lahko uvrsti prijava raziskovalnega programa, ki v postopku ocenjevanja prijav doseže skupno oceno, višjo od 14,0 točke. Prijava, ki v postopku ocenjevanja ne doseže skupne ocene, višje od 14,0 točke, se na predlog Znanstvenega sveta agencije zavrne s sklepom direktorja ali v primeru raziskovalne organizacije s koncesijo z odločbo ministra, pristojnega za znanost.« Financiranje Nočevega programa je torej s podpisom ministra Jerneja Pikala ustavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na predlog Znanstvenega sveta ARRS.  

Svoje odločitve mimo nevsebinskega pojasnila s temi točkami niso utemeljili s pravimi strokovnimi pojasnili. Je pa ministrstvo zavrnilo kakršnokoli povezavo ocenjevalnega postopka z drugimi aktivnostmi.

Noč za zdaj nima dokazov o maščevanju

»Sprva sem mislil, da je šlo za kakšno neljubo napako, zdaj pa vidim, da je zadeva z njihove strani dokončna,« je to izjavo ARRS komentiral Noč. Dodal je, da je hipoteza o maščevanju in poskusu utišanja kritičnih glasov mogoča, vendar da zanjo za zdaj nima nobenih objektivnih dokazov.