Napetosti

Vučić: niti Trump me ne more prepričati, da bi se pogovarjal s Kosovom

B.K.
29. 12. 2018, 16.45
Posodobljeno: 29. 12. 2018, 16.47
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da se ne bo uklonil mednarodnim pritiskom za ponoven začetek pogovorov s Kosovom, dokler na Kosovu ne umaknejo 100-odstotnih carin na uvoz blaga iz Srbije.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić z dogajanjem na Kosovu ni zadovoljen.

»Ni je sile na svetu, ne moža, ki bi me lahko prisilil, da govorim o čemerkoli, dokler [Kosovo] ne umakne carin. Niti Trumpov osebni klic,« je Vučić dejal novinarjem. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer novembra obema stranema poslal pismi, v katerih ju je pozval, naj prideta do dogovora.

Že tako napeti odnosi med državama so se dodatno zaostrili po tem, ko je Kosovo pred kratkim sprejelo ustavne spremembe, s katerimi so ustanovili kosovsko vojsko. Beograd je na to odgovoril z obljubo o 35 odstotnem zvišanju svojega obrambnega proračuna prihodnje leto, s katerim bi se, po besedah obrambnega ministra Aleksandra Vulina »pripravili na vsako možno tveganje, katerih na Balkanu ne primanjkuje.«

Kasneje je Priština uvedla še 100-odstotne carine na uvoz blaga iz Srbije, kar je praktično ustavilo trgovanje med državama, poroča finančni portal Bloomberg. Dvig carin je bil sicer odgovor na lobiranje Srbije, s katerim so preprečili članstvo Kosova v mednarodni policijski organizaciji Interpol.