Pogrešani

Sedem praznih stolov bo samevalo na božičnih večerjah

Mihael Korsika
24. 12. 2018, 19.25
Deli članek:

Božični čas, ki spada med najbolj družinske praznike v letu, bo zavit v žalost sedmih družin, katerih najbližji so v Sloveniji izginili v letošnjem letu. Izginotje kar treh je tako ali drugače povezano z gorami in planinami.

Mihael Korsika
Izginotje kar treh je tako ali drugače povezano s hribi ali gorami.

Na policijskem seznamu pogrešanih oseb je trenutno več kot 230 ljudi, za katerimi se je nenadoma izgubila vsakršna sled. Številka se spreminja praktično dnevno. Ker se morajo svojci oziroma bližnji strinjati, da policija podatke in fotografije o pogrešanem objavi na svojem portalu ali za objavo v medijih, je na javno objavljenem seznamu trenutno 86 oseb.

Za vsaj sedem družin bo letošnji božič zelo grenak, saj ga bodo prvič preživele brez enega družinskega člana, katerega usoda ni znana. Na objavljenem seznamu pogrešanih so štirje moški, ki so izginili letos in so pogrešani več kot mesec dni, za tremi pa so se sledi izgubile v zadnjem mesecu.

Tri skrivnosti v gorah

Policija
Američan Jonathan Luskin se je napotoil proti Triglavskemu narodnemu parku.

Izginotje kar treh je tako ali drugače povezano s hribi ali gorami. Najbolj odmevno in tudi skrivnostno je bilo letos izginotje 25-letnega ameriškega študenta Jonathana Luskina. Izginotja tujcev v Sloveniji so po pojasnilih policije sicer bolj redka, iskanje Američana pa je dodatno otežilo dejstvo, da je pretekel en mesec, preden je bilo njegovo izginotje prijavljeno.

Pogrešani mladenič je učitelj v Hongkongu, v Evropi pa je bil na potovanju. Ko so svojci konec julija prijavili njegovo izginotje, se je vedelo le, da so moškega nazadnje videli 22. junija na železniški postaji na Dunaju, kjer naj bi se vkrcal na vlak proti Ljubljani, od takrat pa se ni več javljal. Prijatelju je sicer zaupal, da načrtuje obisk Triglavskega narodnega parka. Policijska preiskava je pokazala, da je Luskin noč na 23. junij prebil v enem izmed ljubljanskih mladinskih hotelov, nato pa se je najverjetneje odpravil proti narodnemu parku. Kako se je tja odpravil in ali je tja sploh prišel, ni znano.

Letake o pogrešanem so razdelili po poteh Triglavskega narodnega parka s pomočjo pohodnikov, tekačev in upravnikov planinskih koč, a tudi to ni obrodilo sadov.

Avgusta sta v Slovenijo prišla tudi njegova starša, ki sta javnost zaprosila za pomoč, a brez uspeha. Ob tem sta pojasnila, da so pristojni preverjali tudi aktivnosti elektronskih naprav, ki jih je uporabljal, dogajanje na njegovem osebnem računu in stanje na kreditnih karticah.

Policija
Art Kovačič

Če za Američana ni jasno, ali je sploh prišel do Triglavskega narodnega parka, pa so 49-letnega Arta Kovačiča iz Kranjske Gore zadnjič videli 3. oktobra na obrobju narodnega parka, ko je okoli 13. ure iz Podkorena peš odšel proti planinski koči Mojčin dom na Vitrancu. Do koče, ki leži na nadmorski višini 1555 metrov, je okoli dve ure hoje. Ker se bližnjim ni javil, je okoli 18. ure stekla iskalna akcija, moškega do danes še niso našli.

Policija
Uroš Šunta

Na božični večerji prav tako ne bo 42-letnega Uroša Šunte iz Boštanja. Moški se je v nedeljo, 18. novembra, odpeljal v dolino Vrata, od koder se je odpravil na 2864 metrov visok Triglav. Okoli 14. ure naj bi se iz Triglavskega doma na Kredarici odpravil v smeri Vrat, nato pa je izginil. Od planinske koče v dolino vodita dve označeni planinski poti. Tako Tominškova pot kot pot čez Prag veljata za zelo zahtevni. V primeru vlage na skalah pa je pri sestopu potrebna velika previdnost. Šunta je imel od Kredarice do avtomobila nekje dobre štiri ure hoje, a v dolino ni prišel.

Pri iskanju Šunte so sodelovali kranjski policisti, gorski reševalci in tudi vodniki psov, vendar ga niso našli, kmalu zatem pa je gore pokril sneg. Kljub temu je policija s helikopterjem pogrešanega še nekajkrat poskušala najti, a brez uspeha. »Reševalci so pregledali območje do še varne višine okoli 1800 metrov, višje pa je bilo preveč nevarno,« so v začetku decembra pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Izginil v tujini

POLICIJA
Marjan Klampfer

Zadnji na letošnjem seznamu dalj časa pogrešanih je 39-letni Marjan Klampfer iz okolice Maribora, ki pa je izginil v Franciji. Njegovo izginotje so konec julija prijavili sorodniki iz Ljubljane. Klampfer se je v kraju bivanja usedel v avtomobil in se odpeljal, domnevno naj bi se vračal domov, nato pa se bližnjim ni več javil.

Za štiri družine tako letos božični prazniki ne bodo veseli, prav tako ne za bližnje 74-letnega Nikole Strahnića, 47-letnega Damjana Končnika in 17-letnega Leona Zorca, ki so izginili v zadnjem mesecu.