Barbarsko

V italijanskem begunskem centru pri obrezovanju zaradi izkrvavitve umrl malček

S.R.
24. 12. 2018, 17.03
Posodobljeno: 24. 12. 2018, 17.09
Deli članek:

V begunskem centru v Italiji je zaradi zapletov pri obrezovanju penisa in posledične izkrvavitve umrl dveletni deček.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V centru za begunce v Monterondu, predmestju Rima, so obrezali dva dečka, sicer dvojčka. Medtem ko eden trenutno okreva v bolnišnici, je drugi zaradi zapletov in posledične izkrvavitve umrl. V povezavi s posegom in njegovim tragičnim koncem so aretirali 66-letnega moškega, poročajo italijanski mediji. 

Po navedbah neprofitne organizacije Arci je bil poseg izveden v centru za begunce, ki ga upravlja lokalni svet občine Monterondo. »Tragedija nas je pustila brez besed,« so v izjavi za javnost zapisali pri organizaciji Arci. Dodali so, da bodo zoper odgovorne za dečkovo smrt sprožili tudi civilno tožbo. Oba dečka sta sicer ostala neimenovana, a je znano, da sta se leta 2017 rodila v Italiji, in sicer materi iz Nigerije, ki ima v domovini že pet otrok. Ta naj bi operacijo zahtevala iz spoštovanja do islamske tradicije v Nigeriji, čeprav naj bi bila sama katoličanka. Policija zdaj preiskuje zdravniške reference moškega, ki je obrezovanje izvedel. Šlo naj bi za ameriškega državljana z libijskimi koreninami, poroča britanski BBC.

»Gre za absurdno tragedijo,« je dogodek komentiral župan Monteronda Antonino Lupi. Po podatkih dobrodelne organizacije Amsi v Italiji vsako leto obrežejo okoli 5000 malčkov, a je približno ena tretjina teh posegov izvedena nezakonito. Javne zdravstvene ustanove v Italiji tega posega trenutno ne izvajajo, a je na voljo v zasebnih bolnišnicah, stane pa med 2000 in 4000 evri. Revnejši sloj prebivalstva je zato obsojen na operacije, ki jih za od 20 do 50 evrov izvajajo brezvestni in neusposobljeni posamezniki.